
Vooral bij grote (gewaardeerd op 1 tot10 miljard US dollar ) en mega (meer dan 10 miljard US dollar) transactiesverliep de waardecreatie moeizaam. Hetzelfde gold ook voorgrensoverschrijdende en regio-overschrijdende deals.
Dat blijkt uit de Quarterly Deal Performance Monitor van Willis Towers Watson.Het afgelopen kwartaal hebben dealmakers gemiddeld 0,1 procentpuntslechter gepresteerd dan de index. De mondiale studie, in samenwerking met Cass Business School, werd op basis van de aandelenprijs uitgevoerd. De belangrijkste bevindingenuit het onderzoek zijn:

Overnemende partijen in Azië-Pacific noteren de meest negatieve resultaten met een daling van 16,8 procentpunt.
Overnemende partijen in Azië-Pacific boeken meest negatieve resultaten
● Overnemende partijen in Azië-Pacific noteren de meest negatieve resultaten met een daling van 16,8 procentpunt. Dit wordt gevolgd door overnemende partijen in Noord-Amerika met een daling van 3,5
procentpunt. Overnemende partijen in Europa noteren het minst negatieve resultaat met een daling van slechts 1,3 procentpunt.
● Transacties met een waarde hoger dan 1 miljard US dollar presteerden 4,0 procentpunt lager dan de index. Daarentegen boekten transacties met een waarde lager dan 1 miljard US dollar een positief resultaat van 0,4 procentpunt.
Complexe en langzame transacties doen het ook slechter dan de markt
● Complexe en langzame transacties, zoals grens- en regio-overschrijdende transacties, presteerden met respectievelijk 3,7procentpunt en 4,3 procentpunt minder goed dan de markt. Mindercomplexe transacties, waaronder nationale en intraregionale transacties, scoorden beter dan hun indexen met beide 0,4 procentpunt.
● De kwartaal percentages van regio-overschrijdende (14%) en sectoroverschrijdende (27%) transacties staan op hun laagste punt sinds respectievelijk 2009 en 2015.
Grote versus kleine transacties

Gabe Langerak: “Zeer risicovol in huidig klimaat om grote overnamedeals te doen.”
Gabe Langerak, M&A Leader West Europa van Willis Towers Watson:“Ondanks recente robuuste prognoses die een bonanza aan M&A-deals voorzien in 2018, laten deze cijfers duidelijk zien dat de overnemende partijen vanaf de dag dat een transactie wordt aangekondigd tot het moment dat deze door de aandeelhouders als succesvol wordt erkend, met verscheidene obstakels te maken krijgen”.
Het blijft zeer risicovol om omvangrijke overnamedeals te sluiten
“In dit klimaat blijft het zeer risicovol om transformatieve, omvangrijke deals te sluiten en zolang de politieke en regulerende onzekerheid voortduurt, zal waarschijnlijk de nodige terughoudendheid worden betracht ten aanzien van grote transacties. Grote overnames leiden zelden tot gemakkelijk succes. Uitgebreide due diligence is vereist, en daarnaast ook kennis van integratieprocessen en strategieën om de potentiële waardecreatie ten volle te kunnen benutten.”
Heroverweging bij partijen die zich concentreren op grote deals
“Kleine transacties, die dichter bij huis worden gevonden en eenvoudiger de eindstreep halen, omdat er minder hindernissen overwonnen hoeven te worden, presteren daarentegen sterker. Dit kan bij overnemende partijen die zich doorgaans concentreren op grote, complexe overnames, wellicht tot een
heroverweging leiden”, aldus Langerak.
Slechtere prestaties Europa cyclisch fenomeen
“De slechte Europese prestaties betekenen een grote verandering ten opzichte van de sterkere resultaten van voorgaande kwartalen. Desondanks zijn de prestaties van de Europese M&A-markt dit kwartaal nog altijd veel beter dan de markten in andere delen van de wereld”, aldus Langerak. “Dit zou wellicht eerder een cyclisch fenomeen dan een trend kunnen zijn, omdat het eerste kwartaal voor Europese out performance in de laatste jaren vaker negatief dan positief was”.
Negatieve trend voor ‘langzame’ overnamedeals

De slechte Europese prestaties betekenen een grote verandering ten opzichte van de sterkere resultaten van voorgaande kwartalen.
Hoewel uit de analyse naar voren komt dat internationale overnemende partijen gemiddeld over drie jaar met 4,5 procentpunt positief blijven, tonen deze meest recente cijfers een negatieve trend voor ‘langzame’ deals. Dit zijn overnames die minimaal zeventig dagen nodig hebben voor afronding. Dit betreft doorgaans de mega, grote en grens- en regio-overschrijdende transacties.
Op de markt is veel geld beschikbaar
Langerak: “Op de markt is veel geld beschikbaar, de aandelen worden hoog gewaardeerd en geld lenen is goedkoop. Hierdoor is het klimaat nog steeds gunstig voor het sluiten van deals. De slechte prestaties stellen de markten echter op de proef en het animo voor ambitieuze megafusies neemt af. Ook de scherpe daling van de prestaties in de Azië-Pacific regio benadrukt het risico van fusies en overnames”.
Ondernemingen zullen in 2018 voorzichtig moeten blijven
Langerak sluit af: “Volgens onze analyses zullen ondernemingen in 2018 voorzichtig moeten blijven. Wel gaan ze actief op zoek naar strategische, kleinere overnames, waarbij het verwerven van technische kennis de belangrijkste drijfveer is voor acquisities”.
Lees ook
2017 was een recordjaar voor Europese overnametransacties
Waarom merken hun waarde verliezen na een overname
Geef een reactie