
Onlangs stond er een artikel in het Financieele Dagblad met als kop: ‘Hoe duizend miljard te investeren?’ Investeringsmaatschappijen haalden vorig jaar 452.8 miljard dollar op bij pensioenfondsen, verzekeraars en andere kapitaalverschaffers. Het Nederlandse Egeria overtrof zichzelf dit jaar met een fonds van 800 miljoen euro en Waterland haalde in augustus in recordtempo 2 miljard euro op.
Druk op bovengemiddeld presteren wordt alleen maar groter
Een andere constatering was dat door de volle oorlogskassen er veel meer concurrentie is tussen de verschillende private equity-fondsen. Dit heeft geleid tot een prijsopdrijvend effect waardoor investeringsbedrijven fors hogere prijzen moeten betalen voor overnames en/of deelnemingen.Het gevolg van deze fors hogere prijzen heeft als consequentie dat de druk op boven gemiddeld presteren van deze bedrijven alleen maar groter wordt. Tevens zal de uitdaging om hun deelneming later weer tegen een hogere prijs te verkopen alleen maar toenemen.
Hoe groter de bedrijven, hoe moeilijker het is om waarde toe te voegen

Het is nu makkelijk voor private equity-bedrijven om geld op te halen, maar nog nooit was het zo moeilijk om waarde toe te voegen.
In hetzelfde artikel wordt een zakenbankier aangehaald die de volgende opmerking maakt: hoe groter de bedrijven des te moeilijker het wordt om waarde toe te voegen. Een andere adviseur zegt dat het nu makkelijk is voor private equity-bedrijven om geld op te halen, maar het nog nooit zo moeilijk was om waarde toe te voegen. Zal bovenstaande constatering een verandering teweegbrengen in de toekomstige relatie tussen de verschillende private equity-bedrijven en de directies van hun portfolio bedrijven?
CEO en CFO moeten uit het juiste hout gesneden zijn
Als er bovengemiddeld gepresteerd moet worden door de verschillende bedrijven omdat er als gevolg van flinke concurrentie hogere prijzen betaald zijn, roept dit de vraag op hoe de PE-bedrijven wensen om te gaan met deze directies en dan vooral de CEO en CFO’s. Als de druk toeneemt om beter en beter te presteren en dus meer winst te behalen en de kosten te verlagen, moet je als CEO en CFO wel uit het juiste hout gesneden zijn om aan deze verwachtingen te kunnen voldoen. Dit roept de vraag op in hoeverre en in welke mate de kwaliteit van het zittende management echt wordt meegenomen in de beslissingen om een bedrijf wel of niet te kopen.
Is de corporate manager wel geschikt voor PE?
Vanuit onze praktijk zijn zowel aan de kant van de kandidaten als aan de PE-kant nog wel verbeteringen te behalen. Als er sprake is van een overname van een onderdeel van een grote corporate is het risico- en ondernemersprofiel van de directie, die samen met de PE-partner het avontuur aan gaat, vaak meer risicomijdend. Het is niet voor niets dat dat deze directies onderdeel uitmaken van een corporate organisatie. We zien dit bijvoorbeeld ook terug bij de twijfel om als directie zelf te participeren – en dus risico durven nemen – en bij gesprekken over de verhouding vast en variabel inkomen. Deze directies kunnen dus beter weer een andere corporate baan zoeken in plaats van samen met een PE-onderneming het avontuur aan te gaan. Natuurlijk is dit niet altijd het geval maar het type corporate manager dat wij in onze praktijk tegenkomen, is vaak anders.
Waarden en normen overschreden om heilige doelen te halen
Een heel ander punt van aandacht is hoe partijen wensen om te gaan met elkaar. We weten allemaal dat er vanuit het verleden voorbeelden zijn waarbij waarden en normen werden overschreden om de “heilige doelstellingen” hoe dan ook maar te halen. We weten ook dat als de druk maar groot genoeg is de neiging om het niet al te nauw te nemen met regelgeving kan toenemen. Directies van PE-bedrijven en de PE-bedrijven zelf zullen zich dat goed moeten realiseren en voldoende maatregelen moeten treffen om misstanden te voorkomen. Goed, open en eerlijk met elkaar communiceren is daarbij een absolute randvoorwaarde.
Cruciaal om kwaliteit van management goed te beoordelen
In een periode waar er meer spanning en uitdaging tussen directies en de PE-bedrijven zal ontstaan, is het cruciaal dat de kwaliteit van het management vooraf goed wordt beoordeeld. Het gaat dan niet meer alleen om kennis, kunde en ervaring van de betreffende markt. Houding en gedrag van vooral de CEO en CFO zijn steeds meer een doorslaggevende factor op de weg naar naar succes. Daarnaast is een goede corporate governance-structuur natuurlijk van essentieel belang.
Paul W.J.Huiskens, senior partner – N2Growth, een mondiaal opererende executive search en management consultancy organisatie.
Lees ook
Corporate governance-expert Melis: ‘De CFO komt meer in de spotlights’
Eumedion juicht over rol accountant bij corporate governance informatie
Geef een reactie