
Hoogleraar externe verslaggeving Ruud Vergoossen en AFM-verslaggevingsexpert Ton Meershoek pleiten in het Maandblad voor Accountancy (MAB) voor een verplichte deponering van het bestuursverslag door grote en middelgrote rechtspersonen en voor een wettelijke verankering van het kasstroomoverzicht.
De twee onderzochten de jaarrekeningen over 2015 van ruim duizend grote en middelgrote niet-beursgenoteerde bedrijven. Vergoossen en Meershoek bekeken een aantal aspecten, waaronder de termijnen voor het opmaken en vaststellen van de jaarrekening en het deponeren van de jaarstukken, de volledigheid van de gedeponeerde jaarstukken, de beschikbaarheid van het bestuursverslag en de strekking en inhoud van de door de externe accountant afgegeven verklaring.
Zie ook: Met continuous reporting snel en frequent rapporteren

Termijnen voor opmaken, vaststellen en deponeren niet altijd nageleefd
Hoewel er vergeleken met soortgelijke studies uit het verleden sprake is van verbetering, worden de termijnen voor het opmaken, vaststellen en deponeren niet altijd nageleefd, stellen de onderzoekers. “Daarnaast zijn de gedeponeerde jaarstukken niet altijd compleet.” Het onderzoek brengt verder aan het licht dat in een aantal gevallen de naleving van wettelijke bepalingen of stellige uitspraken van de Raad voor de Jaarverslaggeving gebrekkig is zonder dat daarvan melding wordt gemaakt in de accountantsverklaring.
Meer dan 60 procent rechtspersonen deponeert bestuursverslag niet
Meer dan 60% van de controleplichtige rechtspersonen deponeert het bestuursverslag niet. “Ze melden in plaats daarvan in de deponeringsstukken dat het (niet-gedeponeerde) bestuursverslag ten kantore van de rechtspersoon ter inzage ligt.” Het is volgens de onderzoekers “echter de vraag of het nog langer wenselijk is dat de Nederlandse wetgever die mogelijkheid biedt. In ons onderzoek komt naar voren dat de beschikbaarheid van niet-gedeponeerde bestuursverslagen over het algemeen slecht is, doordat betrokken rechtspersonen vaak (zeer) terughoudend of in het geheel niet reageren op een verzoek om van de inhoud kennis te mogen nemen en dat terwijl het belang van de niet-financiële informatieverschaffing door middel van het bestuursverslag alsmaar toeneemt.”

Kasstroomoverzicht verdient prominentere plaats
Naast het bestuursverslag vinden de onderzoekers dat het kasstroomoverzicht een prominentere plaats verdient in de gedeponeerde jaarstukken van controleplichtige rechtspersonen. “Met name omdat het niet eenduidig is of middelgrote rechtspersonen het kasstroomoverzicht dat op grond van RJ 360.104 wordt opgenomen in de inrichtingsjaarrekening ook onderdeel moet uitmaken van de gedeponeerde jaarrekening.”
Het hele artikel in MAB is hier terug te vinden.
Verplichting kasstroomoverzicht in wet
De onderzoekers pleiten er dan ook voor de verplichting om een kasstroomoverzicht op te stellen te verankeren in de Nederlandse wet. “Artikel 4.1 van Richtlijn 2013/34/EU biedt die mogelijkheid. Lidstaten van de Europese Unie kunnen op grond van die bepaling voorschrijven dat grote en middelgrote rechtspersonen naast de balans en de winst-en-verliesrekening ‘andere overzichten’ in hun jaarrekening opnemen. Voor zover we hebben kunnen nagaan, is Nederland – naast België en Luxemburg – een van de weinige lidstaten die hiervan in het geheel geen gebruik heeft gemaakt.”
Lees ook
Whitepaper: met continuous reporting snel en frequent rapporteren
RJ-Uiting over verwerking leases volgens IFRS 16