
Na alle commotie rond een geplande salarisverhoging voor een topman van ING, bekijkt het kabinet de mogelijkheden om de beloningsregels voor de sector aan te scherpen. Het is wel duidelijk dat er niet wordt ingegrepen in de vaste beloningen van financiële ondernemingen, behalve als die staatssteun krijgen.
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) wil een deel van het vaste loon gaan terugvorderen van bestuurders van banken of verzekeraars die overeind blijven door geld van de staat. Zo draaien bestuurders ook zelf op voor hun falende bedrijf.
Bestuurders die deel vaste beloning als aandelen krijgen, mogen deze niet verkopen

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) wil een deel van het vaste loon gaan terugvorderen van bestuurders van banken of verzekeraars die overeind blijven door geld van de staat.
Hoekstra bekijkt verder maatregelen die voor de hele sector moeten gaan gelden. Zo zouden bestuurders en medewerkers die een deel van hun vaste beloning als aandelen van hun bedrijf krijgen, deze aandelen een paar jaar niet mogen verkopen. Dat is meer in het langetermijnbelang van de onderneming.
Verstandige en zuivere manier omgaan met beloningen
,,Het is van groot belang dat we het vertrouwen in de sector herstellen”, aldus Hoekstra. ,,En dat betekent dat we op een verstandige en zuivere manier moeten omgaan met beloningen. Natuurlijk heeft de bankensector de afgelopen jaren een aantal stappen gezet, maar we hebben tegelijkertijd ook echt nog een weg te gaan.”
GroenLinks is niet onder de indruk
GroenLinks, dat zelf met een wetsvoorstel is gekomen om de topbeloningen bij banken aan banden te leggen, is niet onder de indruk. ,,Minister Hoekstra klonk voor de verkiezingen een stuk stoerder dan na de verkiezingen over het ingrijpen bij de salarissen van bankiers”, vindt Tweede Kamerlid Bart Snels.
Hoekstra: salarisverhoging van ASR opvallend en fors
Minister Wopke Hoekstra van Financiën noemt de salarisverhoging van de top van verzekeraar ASR ,,opvallend en zeer fors”. In februari werd bekend dat de top van het bedrijf er de komende jaren per persoon enkele honderdduizenden euro’s op vooruitgaat. Volgens het bedrijf was dat nodig omdat het salaris van de bestuurders achteropraakte bij dat van de concurrentie. De aanpassing volgde nog geen half jaar nadat de Nederlandse staat haar laatste aandelen had verkocht en ASR weer volledig zelfstandig was. Omdat de staat geen aandeelhouder meer is, gaat Hoekstra ook niet meer over de hoogte van de beloning, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Hij vindt het wel belangrijk dat de raad van commissarissen van ASR bij de beloning van de top ,,rekening houdt met de maatschappelijke functie van de onderneming”. De staat moest ASR, destijds onderdeel van Fortis/ABN AMRO, tijdens de financiële crisis in 2008 redden van de ondergang. De afgelopen twee jaar is dat belang weer verkocht.
Lees verder
Alle beursondernemingen moeten beloningsverslag ter stemming aan AVA voorleggen
NCD na Beloningsonderzoek: ‘Directeuren allesbehalve zakkenvullers’
Geef een reactie