
De risico’s door de energietransitie voor de investeringen van Shell zijn de komende tijd beperkt. Dat meldt het Nederlands-Britse olie- en gasbedrijf in een rapport over de gevolgen van de overgang naar schonere brandstoffen.
Shell dat van de huidige olie- en gasreserves van het bedrijf in 2030 naar schatting 80 procent is opgepompt. Hoewel er in de tussentijd nieuwe velden bij kunnen komen zegt de onderneming tot die tijd goed bestand te zijn tegen eventuele aanhoudend lage olie- en gasprijzen.
Oliegigant investeert in windprojecten en energiedistributie

Voor de middellange termijn verwacht Shell te investeren in activiteiten die belangrijker worden door de energietransitie zodat het daarin een sterke positie verwerft. Zo wordt in Nederland al meer geld gestoken in windprojecten en in het Verenigd Koninkrijk in energiedistributie aan consumenten. Daarnaast investeert de oliegigant in onder meer elektrisch rijden en rijden op waterstof.
De lange termijn is nog erg onzeker, stelt Shell. Maar de multinational zegt flexibel genoeg te zijn om daarop in te kunnen spelen.
Milieudefensie: Shell overziet gevolgen van energietransitie niet
Milieudefensie stelt dat uit het rapport blijkt dat Shell de gevolgen van de energietransitie niet overziet. ,,Shell voorziet een wereld die goed is voor Shell, maar rampzalig voor het klimaat en ons allemaal. Als we met Shell’s voorspelling meegaan, wordt er veel te veel olie en gas verbrand en zal de klimaatverandering uit de hand lopen. Gewone mensen in Nederland en de rest van de wereld betalen hier uiteindelijk de prijs voor en gaan de gevolgen van klimaatverandering voelen.”
Groene aandeelhouders ook kritisch over rapport
Ook Follow This, een verbond van ‘groene’ aandeelhouders van Shell, is kritisch over het rapport. ,,Blijkbaar kan het bestuur van Shell zich geen wereld zonder fossiele brandstoffen voorstellen.” De investeerders wijzen erop dat Shell nog 90 procent van zijn geld steekt in fossiele brandstoffen, en constateren dat de oliegigant het klimaatakkoord van Parijs ziet als ,,corvee” in plaats van als kansrijke investeringsmogelijkheid.
Lees ook
Milieudefensie spant rechtszaak aan tegen Shell
67 hoogleraren aan adres pensioenfonds ABP: zet druk op Shell