
De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs heeft kritiek op de meldplicht voor potentieel agressieve belastingstructuren, de zogeheten Mandatory Disclosure-richtlijn. Dat bleek onlangs op het congres van de NOB.
Bartjan Zoetmulder sprak er zijn maidenspeech uit, nadat hij net als nieuwe voorzitter van de NOB was aangesteld. “Ons beroep staat best onder de nodige druk. Feit is dat de wet- en regelgeving
ons steeds meer aan banden probeert te leggen. Daarbij moeten we ons in toenemende mate conformeren aan OESO- en EU-initiatieven. Ik noem alleen maar de Mandatory Disclosure-richtlijn en u weet waarover ik het heb. Dat levert vragen op. Wanneer is advisering agressief en waarom eigenlijk? Is er een grens aan transparantie? Gaan we als belastingadviseurs Europa overleven en zo ja, hoe dan?”
‘We gaan nog wel veel meer overleven’

Even later: Om van mijn kant even op de zaken vooruit te lopen: natuurlijk gaan we Europa
overleven. We gaan nog wel meer overleven. We hebben namelijk al een tijdje een van de meest gewilde beroepen die er zijn en het ledental is afgelopen anderhalf jaar weer met 200 toegenomen. Allemaal hooggeschoolde belastingadviseurs. Ondernemingen en ook andere belastingplichtigen willen compliant zijn – en wij kunnen ze daar bij uitstek mee helpen. De fiscale regelgeving is onwaarschijnlijk complex – en dat lijkt alleen maar erger te worden. Zeker nu Europa er weer een schepje bovenop heeft gedaan en het kabinet voor een Nederlandse kop op de Europese wetgeving lijkt te gaan. Daardoor kan ook dubbele heffing ontstaat en daar hebben wij, voor onze cliënten, ook mee te dealen.”
Richtlijn vergroot de kans op fouten bij de naleving
Belangrijkste punt van de NOB is dat de richtlijn de kans vergroot op fouten bij de naleving. Zo is de richtlijn waar de Europese ministers van financiën in maart instemden, vaag over wat agressieve belastingplanning eigenlijk is. Daarnaast zijn er zorgen over de veelheid aan rapporteren. Intermediairs moeten nu al bijhouden welke adviezen het risico van belastingontwijking met zich meebrengen. Maar de daadwerkelijke meldingen en de uitwisseling binnen de Unie vinden echter pas over twee jaar plaats.
Lees ook
EU verplicht vanaf 2020 informatie-uitwisseling over belastingtransacties
Europese Commissie tikt Nederland op de vingers, nog steeds agressieve belastingplanning mogelijk