
Beleggingsfraude uit het boekje. Zo is de zaak Palm Invest wel te typeren. Ondernemers Danny Klomp en Remco Voortman verkochten aandelen in vastgoedprojecten in Dubai, maar gebruikten de miljoenen die hun waren toevertrouwd voor dure feestjes, op nog duurdere jachten, waar ze naartoe reden in hun – inderdaad – peperdure auto’s. Tot ze tegen de lamp liepen uiteraard. En toen ging het gruwelijk mis.
Het was een gouden idee, zo moeten ze gedacht hebben. Obligaties uitgeven voor vastgoedprojecten in het opkomende emiratenstaatje Dubai à 50.000 euro per stuk. Dat moest toch wel aanslaan? En met 9 procent rendement per jaar en wervende recensies van onder meer vastgoedtycoon Harry Mens vlogen de inschrijvingen inderdaad binnen. In een mum van tijd hadden Klomp en Voortman een slordige 30 miljoen euro op de rekening staan. Met dank aan de ruim 400 beleggers wier vertrouwen ze gewonnen hadden.
Er leek geen vuiltje aan de lucht
Nadat op 10 oktober 2006 het fonds van start ging, leek er in eerste instantie geen vuiltje aan de lucht. De obligatiehouders kregen het beloofde rendement netjes uitbetaald en het geld klotste nog altijd over de plinten bij Palm Invest. De eigenaren waren inmiddels in peperdure villa’s getrokken en gaven de meest extravagante feestjes. Het leven lachte het ondernemersduo tegemoet.

Eerste scheurtjes begonnen zich te vormen
Maar toen de zomer van 2007 op zijn einde liep begonnen de eerste scheurtjes zich te vormen in het ronkende verhaal van Palm Invest. Er zijn twijfels over de investeringen. Waar gaat het geld dat Klomp en Voortman ophaalden naartoe? Sommige beleggers stapten naar de gehaaide vastgoedadvocaat Dion Bartels. Die hapte meteen toe en deed even later aangifte. Tegen Quote zei hij destijds: “Wij constateren dat Palm Invest onze beleggers niet kan laten zien waar ze in investeren. Uit niets blijkt dat die miljoenen daadwerkelijk zijn geïnvesteerd in vastgoed in Dubai. Wij krijgen geen rendementsberekening over hoe Palm Invest aan die 9 procent komt. Maar dat is ook wel een beetje logisch, want als je helemaal geen projecten hebt in Dubai, dan kun je ook geen berekening laten zien.”
De mannen hadden een lege bv gekocht
De twijfel groeide verder toen advocaat Fiscalini in november 2007 ook aangifte deed. Volgens hem hadden de mannen een lege bv gekocht, die opgericht was in 1987 en sinds 1999 inactief was. Daarmee wilden ze aantonen dat Palm Invest al in 1987 was opgericht, terwijl dat in feite niet het geval was. De mannen reageerden als door een adder gebeten op de aangifte en beschuldigde de advocaat en de media die erover schreven van stemmingmakerij en dienden een klacht in bij de Deken van de Orde van Advocaten.
FIOD deed begin 2018 een inval
Het doek viel uiteindelijk toen de FIOD begin 2008 een inval deed bij Palm Invest. Justitie kreeg het bedrijf in het vizier nadat Voortman een openstaande schuld van een eerdere fraudezaak (met zijn toenmalig bedrijf Déficon) afbetaalde vanaf de rekening van Palm Invest. Schuldeisers Rabobank en de curator roken onraad en stapten naar het KLPD dat op zijn beurt de FIOD inschakelde. Het onderzoek dat volgde maakte duidelijk dat er ruim 400 beleggers gedupeerd waren door de zogeheten Ponzifraude van de heren. De rendementen werden betaald met de inleg van nieuwe beleggers. Uiteindelijk was van de 30 miljoen euro die beleggers aan Klomp en Voortman hadden toevertrouwd slechts 4 miljoen daadwerkelijk geïnvesteerd in vastgoed in Dubai. Met 20 miljoen euro hebben ze een heel leuk jaar gehad.
Nooit de intentie gehad iemand te benadelen

Spijt had het duo in eerste instantie niet van hun werkwijze. “We hebben gelden naar voren gehaald maar nooit de intentie gehad om iemand te benadelen”, lieten ze door Quote optekenen. En ook nu weer was het allemaal de schuld van de investeerders die aangifte hadden gedaan, de media die erbovenop sprongen en de FIOD die niets liever wilde dan Palm Invest aan de schandpaal nagelen.
Laatste stuiptrekking
Het zou de laatste stuiptrekking zijn van Palm Invest. Vanaf dat moment gaat het bergafwaarts. Ook met de oprichters. Met name Danny Klomp krijgt het zwaar voor de kiezen. In 2009 wordt hij door zogenaamde investeerders met een smoes naar Antwerpen gelokt. Het bleken gangsters die hem tijdens die afspraak ontvoerden en afpersten. Toen er geen geld bleek te zijn, knipten de maffiosi Klomps teen af en schroeiden ze de bloedende stomp dicht met een gloeiend heet strijkijzer.
Lange en slepende rechtszaak
Eenmaal uit de handen van de kidnappers, bleef het tegenzitten. Hun bezittingen werden geveild en na een lange en slepende rechtszaak hoorden Klomp en Voortman uiteindelijk in april 2010 het vonnis van de rechter aan: 3,5 jaar cel. Ze gingen in hoger beroep, maar hadden dat beter niet kunnen doen. De straf werd een jaar later gesteld op vijf jaar. En een ultieme gang naar de Hoge Raad zorgde dat de uiteindelijke straf op 4 jaar en negen maanden kwam te staan.
Lees ook
History: Beurswaarde Steinhoff klapt in elkaar na boekhoudschandaal
History: Vastgoedimperium eurocommerce, van kantorenkoning tot bajesklant…