
‘Bij de bestrijding van belastingontwijking is het onwenselijk dat Deloitte, KPMG, EY of PwC onderzoek doen bij de Europese Commissie of advies geven’, vindt de Corporate Europe Observatory. CEO is een non-profitorganisatie die onderzoek voert en campagnes organiseert om de invloed van lobbywerk op de beleidsbepaling en de besluitvorming van de Europese instellingen openbaar te maken.
Het Tweede Kamerlid Leijten stelde kritische vragen over dit onderwerp aan staatssecretaris Snel van Financiën. Volgens een rapport van de CEO faciliteren de accountantskantoren belastingontwijking. Maar accountants of fiscalisten van die organisaties stappen soms over naar de Europese Commissie of omgekeerd, zegt Snel. Daar ziet hij geen kwaad in. Het arbeidsverleden van medewerkers zegt niets over hun integriteit, objectiviteit en onafhankelijkheid, aldus Snel. Hij vindt het belangrijk dat bij de vormgeving van fiscaal beleid en fiscale wetgeving gesproken wordt met partijen die met het beleid en de wetgeving in de praktijk in aanraking komen. Zowel internationaal als nationaal. Hij noemt adviseurs, bedrijfsleven, niet-gouvernementele organisaties en burgers als partijen bij wie advies wordt ingewonnen, bij voorkeur door tussenkomst van overkoepelende organisaties.

Het kabinet hecht aan het tegengaan van belastingontwijking en –ontduiking, laat staatssecretaris Snel weten.
Voor welke maatregelen is overleg geweest met externe organisaties?
In Nederlandse fiscale wetsvoorstellen wordt in de paragraaf ‘advies en consultatie’ aangegeven voor welke maatregelen overleg is geweest met externe organisaties. Waar dit het geval is, wordt dit vermeld bij de toelichting van de desbetreffende maatregelen. Ook kunnen externe partijen worden bevraagd. Snel wil juist dat er gesproken wordt met de partijen die met het beleid en de wetgeving in de praktijk in aanraking komen. Onder de eerder genoemde paragraaf ‘advies en consultatie’ wordt ook concreet aangegeven voor welke maatregelen bij wie advies is ingewonnen of met wie overleg is geweest. Dit staat bij de toelichting van de betreffende maatregelen. Ook kunnen externen via internetconsultatie hun mening geven. En geen enkele externe partij heeft een doorslaggevende stem.
Het kabinet hecht aan het tegengaan van belastingontwijking en –ontduiking, laat de staatssecretaris weten. In dat kader verwijst hij naar de richtlijn voor verplichte automatische uitwisseling van informatie op het gebied van belastingen ten aanzien van potentieel agressieve belastingstructuren (mandatory disclosure). Die is pas aangenomen.
Lees ook
Belastingadviseurs kritisch over meldplicht agressieve belastingstructuren
Kabinet moet afschaffen dividendbelasting beter uitleggen
Geef een reactie