
CFO Koos Timmermans van ING (foto) stapt op. De bank maakte dat dinsdag bekend. Zijn vertrek houdt verband met de schikking die ING onlangs sloot vanwege witwaspraktijken, waardoor zijn positie onhoudbaar was geworden.
Vorige week werd bekend dat ING voor 675 miljoen euro heeft geschikt met het Openbaar Ministerie (OM). Daarnaast betaalt ING de overheid 100 miljoen euro terug. De bank erkende te zijn tekortgeschoten bij het voorkomen van witwassen.
Politiek Den Haag reageert met voorzichtig optimisme op het vertrek van de financieel directeur van ING, Koos Timmermans.
Kamerleden zijn tevreden dat het witwasschandaal bij de bank iemand de kop kost, maar vragen zich tegelijk af of het vertrek vooral is ingegeven door de maatschappelijke druk op ING. ,,Dat er pas consequenties volgen na zoveel maatschappelijke en politieke druk geeft te denken”, zegt PvdA’er Henk Nijboer. ,,Als CFO Timmermans blijkbaar verantwoordelijk is voor de witwaspraktijken bij ING, dan is onmiddellijk vertrek zonder vertrekregeling gepast.” Mahir Alkaya (SP) zet eveneens zijn vraagtekens bij de motivatie van de bank. ,,Ik vraag mij sterk af of ING dezelfde conclusie had getrokken als er niet zoveel ophef was ontstaan.” Bart Snels van GroenLinks vindt het goed dat ,,het nalatige gedrag van de raad van bestuur consequenties krijgt”, maar hij heeft nog wel vragen over het toezicht van de raad van commissarissen in deze kwestie.
Niemand rouwig
Ook binnen de coalitie is vrijwel niemand rouwig om het vertrek van Timmermans. D66-Kamerlid Joost Sneller vindt het ,,terecht” dat Timmermans opstapt. ,,Alleen een geldboete voor ING, terwijl de top van de bank vrijuit ging, voelde als onvoldoende.” Het lijkt erop dat bij de top van de bank langzaam het besef begint door te dringen dat het zijn maatschappelijke en wettelijke taken heeft genegeerd, aldus Eppo Bruins (ChristenUnie). VVD’er Roald van der Linde plaatst ook een kanttekening bij het nieuws. ,,Goed dat ING laat zien dat het menens is, al was daar blijkbaar publieke druk voor nodig.” CDA’er Erik Ronnes spreekt van ,,een goede stap”.
Eindverantwoordelijke voor ING Nederland
Timmermans was tijdens de periode 2010-2016, waar het onderzoek betrekking op had, lid van het zogeheten Management Board Banking en eindverantwoordelijke voor ING Nederland. ,,In het licht van deze omstandigheden zal Koos Timmermans in overleg met de raad van commissarissen aftreden”, aldus ING in de verklaring.
President-commissaris Hans Wijers van ING betreurt de gevonden tekortkomingen en zegt deze zaak zeer serieus te nemen. De ernst van de zaak en de vele reacties van belanghebbenden maakten dat er iets moest gebeuren op het niveau van de directie, zo zei hij. Dat is volgens Wijers ook in het belang van de bank zelf.
Timmermans blijft aan tot opvolger gevonden is
Een ING-woordvoerder legt uit dat pas nadat de schikking bekend was gemaakt, gesproken kon worden met verschillende partijen, zoals politici, over onder meer de gevolgen van het schandaal voor bijvoorbeeld bestuurders. De positie van topman Ralph Hamers lijkt binnen ING niet ter discussie te staan.
Timmermans blijft om fatsoenlijke overgang mogelijk te maken
Timmermans, die sinds 2017 de rol van financieel topman bekleedt bij de bank, blijft overigens aan tot het moment dat er een opvolger voor hem is gevonden. Dit om een ,,fatsoenlijke overgang” mogelijk te maken.
De in 1960 geboren Timmermans kwam in 1996 in dienst van ING. Hij trad in 2007 toe tot het bestuur, nadat hij was benoemd tot risicodirecteur. In 2011 werd hij vicevoorzitter van het Management Board Banking. In 2014 kreeg hij de verantwoordelijkheid over de divisie Market Leaders.
Waarom lukt het ING nu om wel een zondebok aan te wijzen voor de witwasaffaire, terwijl dit het Openbaar Ministerie (OM) eerder niet lukte? Dat is een van de vragen die leeft bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) na het aangekondigde vertrek van financieel directeur Koos Timmermans bij de bank.
Is hier een zondebok gezocht?
VEB-directeur Paul Koster vindt het raar dat Timmermans nu wordt ‘geslachtofferd’. Dit gebeurde pas nadat vanuit de samenleving een storm van kritiek was losgebarsten op de bank . ,,Is hier een zondebok gezocht?”, aldus Koster. ING moet volgens Koster met een goede uitleg komen over de gang van zaken voorafgaand aan het vertrek van de financieel directeur. Ook wil hij dat de bank duidelijke stappen zet met het verbeteren van het naleven van de regels.

De witwasaffaire bij ING heeft niet alleen die bank, maar het beeld van de financiële sector als geheel beschadigd. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is het goed dat ING daarom zijn verantwoordelijkheid heeft genomen met het aangekondigde vertrek van financieel topman Koos Timmermans. Timmermans was de afgelopen vier jaar lid van het NVB-bestuur en vicevoorzitter. Volgens NVB-voorzitter Chris Buijink speelde hij als vicevoorzitter een belangrijke rol bij de vernieuwing en versterking van de sector. ,,Ik respecteer de verantwoordelijkheid die met zijn aftreden wordt genomen.”
Poging om de positie van anderen te verdedigen
Vakbond De Unie kan zich niet aan de indruk onttrekken dat het vertrek van financieel directeur Koos Timmermans bij ING een poging is om de positie van anderen te verdedigen. Dat zei voorzitter Reinier Castelein van De Unie. Met het vertrek van Timmermans neemt het bestuur van ING volgens hem duidelijk verantwoordelijkheid voor het witwasschandaal. Maar dit laat onverlet dat er behoefte is aan openheid bij de bank.
Volgens Castelein moet ING een duidelijke uitleg geven over wat er is gebeurd. Maar ook wil de bond weten hoe de bank in de toekomst herhaling van dergelijke kwesties denkt te voorkomen en hoe het imago weer zal worden opgepoetst. Verder is het volgens de bond van belang dat werknemers niet de dupe worden van de miljoenenboete die moet worden betaald. Vorige week al heeft De Unie een omvangrijke vragenlijst ingediend bij de bank over de schikking in de witwasaffaire. Het antwoord op die vragen blijft volgens Castelein onverminderd belangrijk. Daar doet het aangekondigde vertrek van Timmermans niets aan af.
Lees ook
Lakeman stort zich op zaak ING en wil topman Hamers alsnog vervolgen
VEB roept ING op tot hard ingrijpen als reactie op witwassen (extra compliance officer in RvB)