
Bij de totstandkoming van duizenden fusie- en overnamedeals spelen M&A-adviesbureaus (en andere experts, zoals advocaten of bankiers) een cruciale rol. Het kiezen van het juiste bureau is erg belangrijk én lastig, maar onderzoeksbureau ALM maakt het u een stukje makkelijker: in zijn concurrentieanalyse, getiteld “Transactions – Acquisitions Consulting”, beoordelen zij de M&A-bureaus aan de hand van hun servicekwaliteit.
De rol van M&A-adviesbureaus
M&A-adviesbureaus worden onder meer ingeschakeld voor ‘corporate strategy’ (hoe M&A-activiteit aansluit bij de algehele strategie van een organisatie), ‘M&A-strategy’ (welke M&A-aanpak de meeste waarde oplevert) en ‘target search & selectie’ (het vinden en selecteren van een geschikte overnamekandidaat, vaak uitgevoerd door gespecialiseerde M&A-adviesbureaus en corporate finance-kantoren). Nadat mogelijke overnamedoelen zijn bepaald, worden consultancypartijen vervolgens ingeschakeld om te ondersteunen bij de due diligence-fase, waarin deze targets langs verschillende dimensies worden geanalyseerd – financiële analyses, leiderschapskwaliteiten, HR, technologie en juridische aspecten.
Goed bureau is moeilijk kiezen
Het vinden van een goed adviesbureau voor het begeleiden van een M&A-traject kan erg lastig zijn voor een bedrijf. Er zijn honderden gekwalificeerde adviesbureaus te vinden, van grote kantoren tot kleinere gespecialiseerde bureautjes. Eén manier om de adviseurs op waarde te kunnen schatten, is door te kijken naar de dealwaarde en dealvolumes die de bureaus realiseren. Analistenbureaus als Mergermarket en Thomson doen dit soort vergelijkingen regelmatig
Onderzoeksbureau ALM heeft het in zijn concurrentieanalysie over een andere boeg gegooid: zij hebben gekeken naar de servicekwaliteit van de bureaus. Hierbij keken de onderzoekers naar breedte en diepte van de dienstverlening van M&A-adviesbureaus en naar hun vermogen om impact voor hun klanten te realiseren.
De zes koplopers
Uit het onderzoek, genaamd Transactions – Acquisitions Consulting, kwamen zes koplopers naar voren: Deloitte, EY, KPMG, PwC (samen ook wel De Big Four genoemd), Alvarez & Marsal en Bain &Company. Alle Big Four accountancy- en advieskantoren worden vooral geprezen om hun sterke end-to-end dienstverlening in de verschillende fases van deals. Deloitte en PwC steken er met zijn tweeën net iets bovenuit, vanwege het sterkere human capital-element in hun dienstverlening, betere advanced analytics- en data science-capaciteiten en een beter portfolio van adviesdiensten gericht op investment banking en het aantrekken van kapitaal.
Bron: Consultancy Nederland
Lees ook
De digitale transformatie van finance volgens Deloitte
Big Four verschuiven focus van accountancy naar consultancy