
Talentmanagement: de term vliegt u ongetwijfeld om de oren en er wordt steeds meer gehamerd op het belang van ‘het managen van talent’. Ook (of juist) u, als CFO, komt er niet meer onderuit. Maar wat is het dan precies, talentmanagement? En wat levert het u, en uw bedrijf, op?
War on talent
De vraag naar hoogopgeleide financials groeit al jaren gestaag. Zo blijkt uit onderzoek van Yacht dat het aantal openstaande finance vacatures het afgelopen jaar met 3,5 procent is gestegen. De vraag naar Chief Financial Officers (CFO’s) en Finance Managers groeide in die periode met respectievelijk 7,3 procent en 7,1 procent. Daarmee is de war on talent in volle gang: iedereen wil immers de beste talenten binnenslepen én behouden. Helemaal in het licht van onderzoek door Oxford Economics waaruit blijkt dat openstaande vacatures bedrijven meer dan 30.000 euro kunnen kosten, is het van belang om vacatures zo snel mogelijk te vullen. Of helemaal te vermijden natuurlijk. Hoe? Door goed talentmanagement komt u een heel eind.
Talentmanagement: aanwezige en gevraagde vaardigheden op elkaar afstemmen
Talentmanagement zet mensen in hun kracht. Elke organisatie heeft veel talent in huis, wat niet ten volle benut wordt. Deze talenten vallen bijvoorbeeld niet in de kaders van het functieprofiel of het is simpelweg niet eens bekend dat medewerkers over deze talenten beschikken. Door middel van talentmanagement omarm je deze talenten, en werf, ontwikkel, en zet je je medewerkers in vanuit talent. Met andere woorden: door middel van talentmanagement stem je de vaardigheden die het bedrijf nodig heeft af met de vaardigheden die beschikbaar zijn in het personeelsbestand.
Bij talentmanagement gaat het erom dat je je medewerkers goed kunt typeren en dat je weet wat ze wel en wat ze niet kunnen. Als mensen ergens van nature erg goed in zijn, dan doen ze dat graag én krijgen ze er energie van. Andersom werkt het net zo: wat je vaak niet goed kunt, daar krijg je ook geen energie van. Het kóst juist energie en vroeg of laat breekt dat op. Het is van belang om bij talentmanagement de focus te leggen op het positieve: wat mensen niet kunnen, moet je niet proberen te verbeteren, maar dat moet je wegmanagen. Laat iemand anders het doet, iemand die het wél goed ligt.
Talent: harde én softe skills 
Talentmanagement is erop gericht om in een organisatie bij personen hun bijzondere aanleg, kwaliteiten en ambities op een bepaald gebied te identificeren en te ontwikkelen, en een functie te zoeken waarin die talenten tot hun recht komen. Als we het over talent hebben, wordt niet alleen vakkennis bedoeld. Uiteraard is het voor een CFO, en elke andere finance professional, van groot belang om te beschikken over de juiste financiële vakkennis, maar met alleen die kennis in huis, wordt je nooit een (goede) CFO. Strategisch talentmanagent gaat namelijk niet alleen over kennis en kunde, maar vooral om karakter. Leg de focus op het ontwikkelen van soft skills die de financials nodig hebben om beter de dialoog met de business aan te kunnen gaan en een bedrijfsbrede blik te ontwikkelen. De moderne finance professional onderscheidt zich niet meer met vakkennis alleen, maar het verschil zit hem meer in ‘de zachte kant’: Is iemand nieuwsgierig? Tactvol? Een doorzetter? Creatief? Gepassioneerd? Punctueel? Motiverend?
Ontwikkeling van je medewerker: waar liggen kansen?
Strategisch talentmanagement gaat verder dan alleen het in kaart brengen van iemands sterke punten. Wel is het de eerste stap van het proces: uitvinden waar diegene goed in is en wat diegene kan bijdragen. Daarnaast dient er ook gekeken te worden naar de motivatie van de medewerkers: waarom werkt diegene? En als laatste moet de werkomgeving ingericht worden op het managen van talent: een medewerker kan net als een boom alleen maar groeien als hij daar de ruimte voor krijgt. Creëer omstandigheden om de talenten tot bloei te laten komen, maar hou het wel zoveel mogelijk een natuurlijk proces. Bouw voort op wat er in de organisatie gebeurt en laat mensen zich bewijzen in hun dagelijks werk.
Het is belangrijk om je je te realiseren dat talentmanagement thuis hoort in alle facetten van het proces: niet alleen tijdens de werving en selectie, maar ook tijdens de ontwikkeling, voortgang en opvolging van je medewerkers. De ontwikkeling van je medewerker start vanaf één dag bij jouw bedrijf: zowel op vakgebied, als op persoonlijk gebied. Bij talentmanagement is die ontwikkeling erop gericht om de gewenste talenten te versterken. Minder sterke punten los je op een andere manier op, door bijvoorbeeld die werkzaamheden neer te leggen bij wie ze beter passen. Een cruciaal onderdeel is het regelmatige voortgangsgesprek met de medewerkers, waarin wordt gekeken naar wat de medewerker goed kan en waar kansen liggen voor jou en jouw medewerker. Ga tijdens de gesprekken ook diep in op de potenties en ambities van de medewerkers, zodat je actief kunt anticiperen op aankomende vacatures.
Grootste valkuil: keep it positive 
Helaas gaat de implementatie van strategisch talentmanagement niet altijd zonder horten of stoten. Zo blijkt dat veel initiatieven op dit gebied toch sterk de focus leggen op tekortkomingen en het herstellen hiervan en dat terwijl talentmanagement juist gaat om talent dat reeds aanwezig is: wat heb je juist wel in huis en wat kun je hiermee? Ook veelgehoorde redenen voor mislukte initiatieven is dat leidinggevenden zich niet voldoende committeren aan talentmanagement of dat ze het moeilijk vinden om medewerkers in hokjes te plaatsen met labels als goed, middelmatig, of onvoldoende.
Gelukkigere en productievere werknemers
Door de talenten van je medewerkers optimaal te benutten, haal je het beste in je bedrijf naar boven. Medewerkers werken dan vanuit hun kracht, waardoor ze een betere bijdrage kunnen leveren. Uiteindelijk zullen je klanten dit merken, waardoor jouw organisatie de winst en groei zal zien stijgen. Daarnaast zorgt goed talentmanagement voor verbinding en gemotiveerde werknemers, aangezien je hen de mogelijkheid biedt om zich vooral in te zetten op de werkzaamheden waar ze goed in zijn. En dat motiveert. Daarnaast creëer je mogelijkheden en investeer je in je mensen en dat wordt belangrijk gevonden door financials. Zo blijkt uit onderzoek van Yacht dat financials vaak op zoek zijn naar uitdaging in het werk en een acceptabele werkdruk. De wens voor afwisseling, betere arbeidsvoorwaarden en de ambitie voor leidinggeven vaak redenen zijn om over te stappen naar een andere baan. En als laatste voorkom je door goed talentmanagement een hoop openstaande vacatures doordat je de openstaande functies van binnenuit invult. Dat scheelt niet alleen een flinke hoeveelheid geld, maar zorgt ook voor meer stabiliteit en een hogere productiviteit. Dat moet muziek zijn in de oren van de CFO.
Lees ook
Talentmanagement: do you have what it takes?
Talentmanagement: creativiteit gevraagd om hoger opgeleide financials binnen te hengelen