
Acht op de tien Nederlandse CFO’s en financieel directeuren merkt dat het personeelsverloop op de financiële afdeling de afgelopen drie jaar is toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Robert Half.
De positie van financials is sterker waardoor ze sneller overstappen naar een betere baan, is de conclusie van de arbeidsbemiddelaar. Volgens drie kwart zal dit verloop het komende jaar alleen maar verder toenemen. “Met alle gevolgen van dien voor de werkgever.” Om de krapte op de financiële arbeidsmarkt op te vangen, doen veel financieel managers inmiddels een beroep op tijdelijke krachten. Er wordt vooral tijdelijke versterking gezocht op het gebied van financieel beheer, boekhouding en kredietbeheer – niet toevallig ook de functiegebieden binnen finance en boekhouding die het hoogste personeelsverloop kennen.
• Controlling
• Financiële analyse / bedrijfsanalyse
• Consolidatie
• Boekhouding
• Financieel beheer
• Financieel beheer
• Boekhouding
• Kredietbeheer
Takenpakket van de financieel professional verandert
Ook op managementniveau doen bedrijven steeds meer beroep op tijdelijke oplossingen. Zes op de tien CFO’s en financieel directeuren geven aan interim-managers in de arm te nemen voor het managen van projecten en het begeleiden van bedrijfstransformaties. Daarnaast roept iets meer dan de helft de hulp in van interim-managers om de bedrijfscontinuïteit te garanderen. De automatisering van processen zorgt ervoor dat het takenpakket van de financieel professional verandert. Zo krijgen ze meer tijd en ruimte om een strategische richting te geven aan het bedrijf. Die evolutie heeft ook gevolgen voor de soft skills van financeprofessionals. “Zo moeten ze steeds meer openstaan voor verandering, en ook samenwerking en teamgeest worden belangrijk”, stelt Robert Half.
Essentiëler dan ooit om te blijven leren
Voor professionals in finance is het essentiëler dan ooit om te blijven leren en evolueren, vervolgt het bedrijf. “Daarom moeten werkgevers blijven investeren in hun mensen. Financieel managers in Nederland doen dat het vaakst op het gebied van professionele training, het opzetten van samenwerkingen met brancheorganisaties en externe trainingen. Door medewerkers met dit soort maatregelen te ondersteunen in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling en hen de nieuwe vaardigheden bij te brengen die ze nodig zullen hebben in de toekomst, is automatisering geen bedreiging voor finance, maar juist een kans.”
Gemiddeld 236.250 euro betaald voor CFO met ervaring
Ook deed de arbeidsbemiddelaar onderzoek naar het salaris van de CFO/vice president finance. Die ligt op 141.750 euro voor kandidaten voor wie de functie nieuw is en die hun vaardigheden nog volop aan het ontwikkelen zijn. Kandidaten met een gemiddelde ervaring en de nodige vaardigheden om het werk van de CFO uit te voeren krijgen 175.000 uitbetaald. 206.500 ligt gemiddeld klaar voor de kandidaat met sterke vaardigheden en meer ervaring dan gewoonlijk. Voor een hoog niveau van relevante ervaring en expertise met gespecialiseerde kwalificaties in het CFO-schap wordt plusminus 236.250 betaald.
Lees ook
Voor wie CFO wil worden: 7 tips om meer uit je talent te halen
Wanneer ga je als CFO over de schreef?