
Zijn Nederlandse bedrijven innovatief genoeg als het gaat om de energietransitie? Hoe staat het met de innovatiekracht in de transformatie richting duurzaam energiegebruik? Hoe kunnen bedrijven hun energievolwassenheid verder ontwikkelen?
De bovenstaande vragen staan centraal in het onderzoek ‘Smart Energy Management’ door Total Gas & Power.
Uit de antwoorden van 256 directeuren en facilitair managers van grootzakelijke energieverbruikers blijkt dat Nederland nog niet innovatief genoeg is.
In dit artikel kijken we naar de kenmerken van voorlopers. In het benchmarkrapport leest u hoe u dit zelf ook kan worden.
Er zijn zelfs bedrijven met een fulltime energy-hunter
Kenmerken van energie-voorlopers
Uit het onderzoek blijkt dat wie ‘innovator’ is, op meerdere vlakken voorloopt. Bij de Nederlandse grootzakelijke innovators staat de energietransitie en het verlagen of flexibiliseren van de energiekosten expliciet op de directieagenda. Vaak werken ze actief aan zelfproductie van energie en elektrificatie in hun bedrijfsvoering.
Ook op het gebied van kennismanagement lopen ze voor: innovators werken bewust aan de opbouw van de benodigde energie-kennis onder de medewerkers.
Er zijn zelfs bedrijven met een fulltime energy-hunter, die precies inzichtelijk maakt welke processen en apparaten veel of weinig energie kosten.
Energietransitie vergt samenwerking
Opvallend is dat innovators meer vertrouwen op de kracht van externen: ze besteden taken op het gebied van energiemanagement uit.
Ze werken daarnaast meer samen met hun energieleverancier. Ze beoordelen deze behalve de prijs ook op zaken als meedenken, mogelijkheden tot vergroening en uitwisseling van kennis.
Een te kleine early majority op de energiemarkt
Heeft Nederland al genoeg energie innovators? Helaas zijn nog niet alle grootzakelijke bedrijven even innovatief. 10% beoordeelt zichzelf als innovator en 7% is early adaptor, als we kijken naar de karakteristieken zoals beschreven door E. Rogers in het boek ‘Diffusion of Innovations’.
Innovators zijn specifiek op zoek naar de allernieuwste toepassingen. Early adopters zijn actief bezig met het experimenteren met of informeren naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. De groepen daarna volgen pas als de energietransitie zichtbare resultaten oplevert.
Helaas is de groep early majority in de grootzakelijke energiemarkt (24%) momenteel nog niet groot genoeg om volgens de theorie van Rogers de energietransitie volwassen te noemen (34%).
In aanvulling daarop zijn de groepen late majority en laggards momenteel nog te groot om te kunnen zeggen dat de Nederlandse energiemarkt innovatief genoeg is als het gaat om duurzaamheid.
‘Wij behoren tot de early majority. We willen zeker vooruit, maar we kiezen bewust
voor ‘proven technology’. We willen namelijk zeker zijn dat het werkt.’
Aldus een van de deelnemers.
Leren van de top 3 innovators
Van de grootzakelijke verbruikers zijn de grootgasverbruikers het minst innovatief. Terwijl zij de grootste opgave hebben in de beweging ‘van het gas af’. Ook sectoren als transport en retail blijven sterk achter qua innovatievermogen.
Wie lopen er dan wel voorop in de energietransitie?
De top 3 innovators op het gebied van duurzaamheid blijken agri, land- en tuinbouw, horeca en zakelijke dienstverlening. Van hen leren we dat het belangrijk is het energiedossier onderdeel te maken van de directieagenda.
Ook is bewustwording en kennisontwikkeling bij het personeel een cruciale voorwaarde om te kunnen veranderen.
Verder is onderzoek naar of experimenteren met zelfopwekking van energie en energieopslag belangrijk.
Op deze mate van energie-volwassenheid te bereiken, wordt in het benchmarkrapport ‘Smart Energy Management, Hoe energie evolueert van commodity naar businessdriver’ inzichtelijk gemaakt welke fases er zijn in energie-volwassenheid. Vervolgens wordt per fase aangegeven welke verbeterpunten leiden naar het volgende level.
Zo kan iedereen stap voor stap vooruit in de energietransitie.
Ook weten hoe u scoort op energievolwassenheid? Of hoe u de volgende stap zet in de energietransitie?
Download het rapport ‘Smart Energy Management’.
Dit artikel is gesponsord door Total.