
De coalitie neemt een paar weken de tijd om de omstreden afschaffing van de dividendbelasting opnieuw te bekijken. ,,Wegen kost tijd”, benadrukt premier Mark Rutte. Maandag is het eerste rondje van het overleg. ,,We zijn er morgen nog niet uit.”
Rutte zei dat in het radioprogramma Spijkers met Koppen. Eerder zondag had minister Wopke Hoekstra van Financiën ook al benadrukt dat het nog wel even duurt voordat de coalitie de knoop doorhakt over de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders. ,,Er komen ongetwijfeld nog een heleboel gesprekken”, aldus Hoekstra in WNL Op Zondag. ,,We gaan het op een nette en ordentelijke manier doen.”
Schrappen nog niet definitief van de baan
Het kabinet was eigenlijk van plan de dividendtaks te schrappen, maar Rutte maakte vrijdag bekend dat idee opnieuw te gaan wegen. Zowel de premier als Hoekstra wil niet zeggen of het schrappen definitief van de baan is, maar volgens waarnemers in Den Haag betekent ,,heroverwegen” niets anders dan dat. Bij handhaving van de dividendbelasting zal de coalitie bekijken hoe het bedrijfsleven op een andere manier tegemoet wordt gekomen.
De Nederlandse dividendbelasting is niet discriminerend voor buitenlandse beleggers. Tot die conclusie is advocaat-generaal Peter Wattel van de Hoge Raad gekomen in een advies. De Hoge Raad neemt adviezen van de advocaat-generaal doorgaans over. Wattel doet dat in een zaak die door buitenlandse beleggers is aangespannen tegen de Staat. De beleggers vinden het oneerlijk dat Nederlandse beleggers de dividendbelasting kunnen terugvorderen en zij niet. Met het advies is opnieuw een argument voor de afschaffing van de dividendbelasting verdwenen voor het kabinet. De juridische houdbaarheid van de dividendbelasting werd genoemd als bijkomend argument naast het verbeteren van het vestigingsklimaat. In juni oordeelde het Europese Hof in een zaak over de Deense dividendbelasting nog dat dat land buitenlandse aandeelhouders wel discrimineerde.
Volgens de oppositie moet de opbrengst van de taks, bijna 2 miljard euro, naar bijvoorbeeld onderwijs en zorg. Maar de dividendbelasting gaat over de inkomsten van de begroting, aldus Hoekstra. ,,Veel van de ideeën die mensen hebben geopperd hebben juist met de uitgavenkant te maken.”
Unilever stelt verhuizing van Londen naar Rotterdam uit
De heroverweging rond de dividendtaks volgt op de aankondiging van multinational Unilever om de verhuizing van het hoofdkantoor in Londen naar Rotterdam uit te stellen. Een tegenvaller, vinden Rutte en Hoekstra. Het afschaffen van de taks was juist bedoeld om Nederland nog aantrekkelijker te maken voor grote bedrijven. De oppositie bekritiseerde het plan als een geschenk voor multinationals.
Shell blijft voorstander van afschaffing
Olie- en gasconcern Shell blijft voorstander van de afschaffing van de dividendbelasting. ,,We hebben consequent benadrukt dat dit belangrijk is voor de concurrentiepositie van Nederland en Shell”, zo laat een woordvoerder weten in een reactie op het besluit van het kabinet om de afschaffing van de dividendbelasting te heroverwegen. ,,De positie van Shell is onveranderd. In de afgelopen dertien jaar hebben we beleidsmakers er herhaaldelijk op gewezen dat Shell afschaffing van de dividendbelasting zou verwelkomen”, aldus een verklaring van het Brits-Nederlandse concern.
Ook verfconcern AkzoNobel blijft vóór het afschaffen van de dividendbelasting. ,,Dat hebben wij eerder ook al aangegeven”, stelt een woordvoerder. Zorgtechnologiebedrijf Philips neemt een ,,neutraal standpunt” in rond de dividendbelasting, aldus een woordvoerder. Volgens de zegsman is Philips wel voorstander van het totale pakket aan maatregelen die het kabinet neemt om het vestigingsklimaat voor het bedrijfsleven in Nederland te verbeteren.
Lees ook
Verhuizing Unilever voorlopig van de baan (oppositie wil debat over dividendbelasting)
Voorman VNO-NCW trots op dividendlobby