
Wolters Kluwer heeft een hoger beroep tegen een belastingaanslag over een vertrekregeling van ex-CFO Boudewijn Beerkens verloren. De uitgeverij gaat in cassatie bij de Hoge Raad.
Wolters Kluwer ontving in 2013 een naheffing van 931.000 euro. Voormalig financieel directeur Boudewijn Beerkens beurde in dat jaar een fiscaal loon van 2.809.179 euro, ruimschoots meer dan zijn eerdere jaarsalarissen van ruim 1 miljoen euro. Het verschil tussen de reguliere salarissen en het laatst genoten salaris was voor de Belastingdienst reden om te geloven dat het hier om een excessieve vertrekvergoeding gaat. Op een dergelijke vergoeding wordt een belastingtarief van 75 procent geheven.
Bezwaar tegen naheffing, waarna een verlaging volgde
De uitgeverij maakte bezwaar tegen de naheffing van 931.000 euro, waarop in 2015 een verlaging tot 511.000 euro volgde. Wolters Kluwer ging daartegen in beroep. Volgens de uitgever was het fiscaal loon geen gevolg van een excessieve vertrekregeling. Beerkens was zelf naar zijn nieuwe werkgever SHV vertrokken. De heffing was daarentegen zo hoog vanwege de 95.412 voorwaardelijke aandelenrechten die de vertrokken CFO ontving. Het fiscaal loon was opgebouwd uit onder andere aandelenrechten genoten uit de zogenoemde LTIP Agreement.
Vorig jaar gaf de rechtbank Noord-Holland de fiscus gelijk. Wolters Kluwer ging daarop in hoger beroep. Uit een vorige week openbaar geworden uitspraak van het gerechtshof Amsterdam blijkt dat de uitgeverij ook deze zaak heeft verloren. Wolters Kluwer zegt wel in cassatie te zijn gegaan bij de Hoge Raad.
Lees ook
Wolters Kluwer moet half miljoen betalen voor vertrekvergoeding ex-CFO
CFO Wolters Kluwer ziet kansen ondanks digitale ontwrichting