
Van de accountants in business verdienen leidinggevende AA’s in loondienst gemiddeld 83.000 euro, RA’s krijgen meer dan twee keer zoveel: 184.000 euro. Van de meesten steeg het salaris de afgelopen jaren met drie procent en het grootste deel werkt fulltime. Dat toont het Accountancy Beloningsonderzoek 2018 aan. Dat is recent verschenen.
Resultaten het onderzoek nuchter bekijken
Het beloningsonderzoek van Accountant, Alterim en de NBA vindt jaarlijks plaats. 473 accountants in business vulden de vragenlijst voor het onderzoek ditmaal in. Daarvan is 78,2 procent RA en slechts 17,1 procent AA. Accountants in business vormen de grootste groep van de leden van de NBA. De meesten zijn actief in de financiële dienstverlening, zakelijke dienstverlening en industrie. Maar omdat de accountants in business zo verschillend zijn, moet men de resultaten het onderzoek nuchter bekijken.
Andere respondenten?
De RA’s met meer dan vijftien jaar ervaring springen eruit. Hun gemiddelde bruto jaarsalaris is gemiddeld 206.000 euro, terwijl dat vorig jaar nog slechts gemiddeld 143.500 euro was. ‘De verklaring hiervoor kan zijn dat we vorig jaar andere respondenten hadden’, laat hoofdredacteur Marc Schweppe van Accountant weten. De AA’s met meer dan vijftien jaar ervaring gingen erop achteruit: in 2017 verdienden zij gemiddeld 94.500 euro. Dit jaar is dat nog slechts 79.500 euro.
Minder grote salarisstijgingen
Bij bijna eenvijfde van het totaal ging het salaris met meer dan zes procent omhoog. Dat percentage is vergeleken met een jaar terug flink geslonken: toen steeg bij 31,2 procent het inkomen met meer dan zes procent. De toekomst ziet men zonnig in. Ruim 45 procent verwacht er meer dan elf procent op vooruit te gaan. Dit was vorig jaar zelfs 46,2 procent. In 2016 was het slechts 39,6 procent. De gemiddeld genoemde salarisstijging in 2018 voor de komende vijf jaar is iets gedaald naar 13,8 procent. Vorig jaar was dat nog 14,9 procent.
Zzp’ers vormen een aparte groep. Van deze respondenten behaalde 87 procent dit jaar een omzet van meer dan een ton. Vorig jaar was dat nog ongeveer 60 procent. Daarbij verdiende de helft meer dan 150.000 euro.
Veel mannelijke fulltimers
De meeste accountants in het bedrijfsleven hebben fulltime contracten. Dat geldt voor 79,5 procent van de mannen. Bij vrouwen gaat dat op voor slechts 29,7 procent. 53,6 procent van de vrouwen werkt tussen de 25 en 36 uur. Veel meer AA’s dan RA’s werken parttime: 42,2 procent van de AA’s werkt gedeeltelijk. Bij RA’s gaat dat maar op voor 24,1 procent. In voorgaande jaren was dat ook zo.
Maar 41,5 procent van de respondenten die een volledig contract hebben, laat wel weten de wens te koesteren om parttime te werken. Bij de reden waarom ze dat niet doen, antwoordt iets meer dan de helft dat dat niet mogelijk zou zijn. Slechts 29 procent kwam vorig jaar nog met dit antwoord. Verder heeft bijna 30 procent nog niet geïnformeerd of het mogelijk is.
Overwerken is normaal
Overwerken is normaal bij accountants in business. Zij werken gemiddeld 7,6 uur over op weekbasis. Bij bijna 80 procent staat hier niets tegenover. 16,6 procent mag de overuren compenseren. Slechts 2,2 procent krijgt voor deze uren betaald. Thuiswerken groeit aan populariteit. 72,4 procent heeft de mogelijkheid om dit te doen en verricht gemiddeld vier uur werkzaamheden elders.
Met de balans tussen werk en privé zijn de meeste respondenten tevreden. 90,7 procent beaamt dit. Vorig jaar was dat 90,6 procent. Ook is bijna driekwart van de accountants in business content met de arbeidsvoorwaarden, net als eerdere jaren.
Inhoud is reden om te switchen
Tot slot switchen accountants richting bedrijfsleven vanwege de inhoud van het werk. Dat geeft 30,2 procent aan. 17,5 procent geeft aan te vertrekken om werk en privé beter met elkaar in overeenstemming te brengen.
Lees ook:
NCD na Beloningsonderzoek: ‘Directeuren allesbehalve zakkenvullers’
Salariskloof mannen en vrouwen bij financials daalt tot een verschil van 10 procent (blijkt uit IMA-onderzoek)