
Bij een fraudezaak die topvrouw Dertje Meijer en CFO Edwin Slutter (foto) de kop kostte, is bioscoopketen Pathé voor ruim 19 miljoen euro opgelicht. Dat blijkt uit een uitspraak van de Amsterdamse kantonrechter van eind oktober, die onlangs is gepubliceerd.
Een fraudeursbende meldde zich op 8 maart bij Meijer en Slutter via een nepmailadres als bestuurder van het Franse hoofdkantoor van Pathé. Uit die naam vroegen de fraudeurs verschillende malen om geld, zogenaamd om de aankoop van een bedrijf in Dubai te financieren. Het geld zou na de deal worden teruggestort.
CEO-fraude is er in verschillende varianten. Vaak ontvangt een medewerker op de financiële administratie van een bedrijf een e-mail van de allerhoogste baas, de CEO of CFO. Deze draagt hem op een fors bedrag over te maken naar een buitenlandse rekening. Ter verificatie van gegevens kan hij een advocatenkantoor bellen. Dit ‘advocatenkantoor’ zit in het complot. De criminelen hebben voorafgaand aan hun acties de e-mailadressen van de CEO en van de functionaris op de financiële administratie achterhaald. Meestal werkt de administrateur bij een dochteronderneming of een buitenlands filiaal van een multinational. De bestuursvoorzitter kent hij niet persoonlijk. De afstand tussen beiden is zo groot, dat hij niet durft na te gaan of het wel klopt. Of de persoon die hem benadert zet hem zo onder druk dat er geen tijd voor is.
Geldoverboeking moet getest worden
In een andere variant doen oplichters zich voor als de IT-leverancier met de boodschap dat een geldoverboeking getest moet worden. In werkelijkheid gaat het om een echte overboeking. Ook komt het voor dat brieven worden verstuurd over een nieuwe bankrekening waar betalingen in de toekomst naartoe moeten. Dat is natuurlijk de bankrekening van de oplichter.
Nederlandse topmensen uitten naar elkaar hun twijfel
De twee Nederlandse topmensen uitten naar elkaar hun twijfel over de gang van zaken, maar bleven wel geld overmaken, tot een totaal van 19,2 miljoen euro. Een deel van dat bedrag leenden ze bij het hoofdkantoor in Frankrijk. Daar begonnen alarmbellen te rinkelen. Op 28 maart bleek vervolgens dat de twee Nederlandse topmensen de dupe waren geworden van CEO-fraude (waarbij een oplichter zich voordoet als topbestuurder). Ze werden op non-actief gezet en in april ontslagen.
CFO spant zaak aan over zijn ontslag
De rechter deed uitspraak in een zaak die Slutter had aangespannen aangaande zijn ontslag. Hem werd aangewreven dat hij verschillende waarschuwingssignalen had genegeerd. De rechter vond dat te sterk aangezet en vernietigde het ontslag uit april, maar laat het arbeidscontract wel per 1 december ontbinden. Tot die tijd ontvangt Slutter met terugwerkende kracht salaris.
Lees ook
Fraudeur doet zich bij Pathé voor als bestuurder (CFO nog op non-actief)
Topvrouw Pathé Nederland definitief weg na ceo-fraude