
De invoering van IFRS 16 op 1 januari 2019, die transparante verslaggeving als doel heeft, zal veel impact hebben. Vanaf die datum moeten bedrijven met leasecontracten deze contracten in de balans opnemen. Verder valt het onderscheid tussen operationele en financiële leasecontracten weg.
Leaseovereenkomsten vaak niet gemakkelijk te vinden
Het kan een tijdrovend proces zijn om de informatie over leasecontracten bijeen te brengen. Zeker bij een groot bedrijf. De leaseovereenkomsten voor auto’s en apparaten zijn vaak niet gemakkelijk te vinden. Het zijn vaak de werkmaatschappijen die over informatie beschikken rond de leasecontracten, aldus de VRC.
Bedrijven nu ook inzicht geven in de verplichtingen die uit de leasecontracten voortkomen
Voor onroerend goed-leases ligt het anders. Die zijn vaak te vinden in de facilitaire systemen. Overigens moeten bedrijven nu ook inzicht geven in de verplichtingen die uit de leasecontracten voortkomen. Dat vindt plaats in de toelichting op de niet uit de balans blijkende verplichtingen.
Wat is het uitgangspunt?
Veel ondernemingen vragen zich af hoe ze kunnen inspelen op IFRS 16. Ze kunnen de KPI’s bijvoorbeeld als uitgangspunt nemen. Maar het is ook mogelijk om te kiezen voor de retrospectieve methode of de aangepaste retrospectieve methode als leidraad.
De Belastingdienst speelt eveneens een rol. Of IFRS 16 in de fiscale aangifte wordt geaccepteerd is nog onbekend. Het is dus mogelijk dat IFRS 16 meer verschillen tussen de fiscale aangifte en de jaarrekening gaat opleveren.
Lees ook:
Minister Hoekstra tegen Europese aanpassingen IFRS
PwC: Beleggers en analisten willen duidelijkheid over IFRS 17