
Het onderzoek van het World Economic Forum bevestigt wat er al steeds werd geroepen: in 2025 is 52 procent van al het werk in handen van programmeerbare machines. In de branches customer care, HR en finance wordt op dit moment Robotic Process Automation (RPA) en artificial intelligence (AI) op grote schaal geïmplementeerd en zijn veel bedrijven nieuwsgierig naar deze booming industrie. Mooie voorbeelden hiervan zijn Nationale Nederlanden en ASML. Onlangs gaven zij op een klantevent van ons de bezoekers een kijkje in de keuken over hun implementatie van RPA. Aan de hand van de presentatie van Peter Vlam van Nationale Nederlanden en Joris Bergh van ASML, kunnen we een beeld schetsen geschetst over wat finance- en hightech organisaties kunnen bereiken met RPA na zeven maanden en na bijna twee jaar.
Rapportages automatisch naar klanten versturen
Sinds ruim een half jaar is ASML bezig met het implementeren van RPA in verschillende finance-processen. Begin 2018 startte het bedrijf met een proof of concept, vertelt Joris van der Bergh, werkzaam als Expertise Manager SAP FICO en RPA op een finance-afdeling bij ASML. Hierin werd één finance-proces geautomatiseerd. Toen ze merkten dat dit goed beviel, startte ASML met een pilot. Een voorbeeld van een taak van een softwarerobot is in asset management, waar de rapportages automatisch en zonder fouten naar klanten worden opgestuurd. De RPA-software werd geïnstalleerd en vijf softwarerobots werden ingezet in vijf processen op de finance-afdeling. Na de PoC en de pilot stonden ze voor een keuze: doen ze er goed aan de IT-afdeling te betrekken bij de software-installatie of niet. Ze kozen voor het eerste, want met de betrokkenheid van de IT-afdeling zorgden ze ervoor dat alles goed verliep en iedereen meewerkte aan een succesvolle implementatie. RPA is in principe geen software waarvoor een IT-achtergrond vereist is en wordt doorgaans gezien als een business gerelateerd proces. Met de IT-afdeling aan boord zorgt ASML ervoor dat ze de juiste dingen doen met RPA.
Sinds 2016 bezig met RAP te implementeren
In tegenstelling tot ASML staat RPA niet in de kinderschoenen bij Nationale Nederlanden. Al sinds 2016 is het bedrijf bezig om RPA in hun afdelingen te implementeren. Het doel van RPA volgens Peter Vlam: de werkdruk op de afdelingen verminderen. Het automatiseren van processen biedt ademruimte op de veel te drukke finance-afdelingen. Nationale Nederlanden zet de softwarerobots in om zoveel mogelijk businessunits te ondersteunen. Inmiddels zijn er meer dan veertig softwarerobots geïmplementeerd die elk hun eigen taak hebben in een finance- of HR-proces. Een voorbeeld hiervan is dat het bedrijf een softwarerobot heeft gebouwd voor het onboarding proces, met name voor compliance en snelheid. Dit betekent dat de softwarerobot automatisch het inwerkproces opgang brengt als er een nieuwe medewerker in functie treedt. Nationale Nederlanden ziet RPA als een nieuwe tool in de toolbox van automation en niet als een wondermiddel. Het is een business gerelateerde tool waar zowel het management als de medewerkers de belangrijkste rol hebben in de uitvoering van de processen. De softwarerobots zijn in staat het werk prettiger te maken
RPA heeft een rol in verhogen productiviteit
Uit de presentaties van ASML en Nationale Nederlanden blijkt dat de implementatie van softwarerobots in een verder stadium is dan menig persoon doorheeft. Het wordt steeds duidelijker dat RPA naast kostenbesparing ook resulteert in verhoging van de productiviteit en tevredenheid van werknemers. De automatiseringsslag die softwarerobots kunnen maken helpt stress in een organisatie te verminderen. Toch is het aan de organisatie om de verantwoordelijkheid te nemen over wat werkt. Welke processen er moeten worden geautomatiseerd en vooral hoe dit tot een succes leidt, ligt in de handen van de mensen die hiermee aan het werk gaan.
Maurits Houck, Country Manager UiPath Nederland
Lees ook
Hoe staat het er concreet voor met blockchain en robotic accounting?
Hoe laat u mensen en finance robots als één team samenwerken? (over een robot als collega)