
In de VS groeien de omzetten en winsten dit jaar hard. Afgelopen kwartaal bedroeg de winstgroei van bedrijven in de S&P 500 in totaal 25 procent. Daartegen afgezet gaat het met de bedrijven in de AEX een stuk minder. 2018 is tot nu toe een matig jaar, constateert de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).
Van de 25 bedrijven in de hoofdindex hebben er zeventien een bericht doen uitgaan over het derde kwartaal. Bijna alle bedrijven geven daarbij ook de cijfers over het jaar tot nu toe. Daardoor is het mogelijk om een beeld te krijgen van resultaten over de hele linie.
Helft meldde maar een omzetgroei over negen maanden
Dat beeld blijkt matig, vindt de VEB. ” Van de zestien bedrijven die omzetcijfers hebben gegeven meldde maar de helft een omzetgroei over de eerste negen maanden. Gemiddeld – ongewogen, dus elk bedrijf telt even zwaar – bedroeg de omzetstijging 9 procent, maar dit cijfer wordt wel flink vertekend door het grote Shell en het kleine Galapagos. Als deze twee bedrijven buiten beschouwing blijven is de gemiddelde omzetontwikkeling slechts +1 procent.”
De omzet van Shell groeide ten opzichte van 2017 met 30 procent. Daarbij speelt het herstel van de olieprijs natuurlijk een grote rol. Biotechnologiebedrijf Galapagos heeft nog amper inkomsten en de omzetstijging was vooral te danken aan enkele grote betalingen van partners.
Winstcijfers zien er niet heel veel beter uit
Wat betreft de winstcijfers ziet het er niet heel veel beter uit. Acht bedrijven meldden een winstgroei, zeven zagen de winst krimpen. Gemiddeld haalden de AEX-bedrijven een winstgroei 8 procent. “Ook dit (ongewogen) gemiddelde wordt vertekend door Shell dat bijna een winstverdubbeling realiseerde”, aldus VEB. Afgezet tegen de sterke bedrijfsresultaten uit de Verenigde Staten, steekt het Nederlandse beursgenoteerde bedrijfsleven volgens VEB zo wat pover af. “Cijfers van onderzoeksbureau Factset laten zien dat de winst per aandeel in de S&P 500 dit jaar met ruim 25 procent is gestegen. De omzetgroei bedroeg rond de 10 procent.”
Resultaatverbetering wordt in de VS breed gedragen
De resultaatverbetering wordt in de VS ook breed gedragen. Alle sectoren laten flinke omzet- en winstgroei zien. De energiesector is ook hier leidend, maar ook de telecomsector, ICT, financials tot aan de detailhandel aan toe, zien winst en omzet toenemen. “De hoofdoorzaak voor de matige ontwikkeling aan deze kant van de oceaan zijn de valuta-effecten. De euro heeft vanaf de zomer van 2017 een stijging doorgemaakt tegen de dollar. Hierdoor vallen omzet en winsten in euro’s dit jaar lager uit.”
Prestaties van Amsterdamse beurs dan wel weer opvallend
Daarnaast zijn de valuta van opkomende markten ook flink gezakt tegen de dollar en de euro en zijn de economische omstandigheden in opkomende markten ook niet heel goed. “Gezien de eigenlijk zwakke resultaatontwikkeling zijn de prestaties van de Amsterdamse beurs dan wel opvallend. De AEX staat 3 procent in de min voor het jaar, maar dat is niet veel slechter dan de S&P 500 (+2 procent)”, constateert de vereniging. De euro heeft sinds het voorjaar weer wat terrein verloren, dus de valuta-impact zal volgend jaar verdwenen zijn. Dan zal blijken of de in Amsterdam genoteerde bedrijven een inhaalslag gaan maken. Voor de waarderingen zou het wel nodig zijn.
Lees ook
Gesjoemel rond beursgang, waarde bedrijfsonderdeel te hoog
Voormalige private equity-bedrijven presteren beter op de beurs