
De Eerste Kamer is onlangs akkoord gegaan met het implementatiewetsvoorstel PSD2. Hiermee is de implementatie van PSD2 in Nederland weer een stap dichterbij en deze zal naar verwachting in januari of februari 2019 plaatsvinden. De uiteindelijke inwerkingtreding hangt af van de voltooiing van het parlementaire proces. Dit meldt de Nederlandsche Bank.
Meer concurrentie en innovatie met PSD2
PSD2 (Payment Services Directive) is een nieuwe Europese richtlijn voor betaaldiensten. De richtlijn moet zorgen voor meer concurrentie en innovatie en de drempels voor nieuwe toetreders op de betalingsmarkt wegnemen. Een opvallende wijziging ten opzichte van PSD1 is het ‘in scope trekken’ van de betaaltransacties in non-EU/EEA muntsoorten en de betaaltransacties van en naar rekeningen buiten de EU/EEA. Hiermee wordt een verdere uniformering van het betalingsverkeer in de EU/EEA bewerkstelligd.
De nieuwe richtlijn geldt al sinds 2016, maar de EU-lidstaten hadden tot januari 2018 om de wijzigingen in hun nationale wetgeving door te voeren. In oktober 2017 is door de minister van Financiën om uitstel gevraagd.
Guidelines en Regulatory Standards (RTS)
De Europese Bankenautoriteit (EBA) heeft een aantal Guidelines en Regulatory Technical Standards (RTS) over PSD2 gepubliceerd. De nationale toezichthouders (voor Nederland is dat DNB) bepalen wanneer de Guidelines in hun land in werking treden. DNB heeft besloten dat dit gebeurt zodra het Nederlandse PSD2-wetsvoorstel is geïmplementeerd, zoals vermeld op Open Boek Toezicht. Dit zijn bijvoorbeeld de Guidelines on major incident reporting under PSD2. Een uitzondering vormen de Guidelines on fraud reporting. Die treden in werking op 1 juli 2019, hiermee wordt volgens DNB voorkomen dat instellingen moeten rapporteren over een periode waarin PSD2 in Nederland nog niet in werking is getreden.
Lees ook:
Financiële sector ziet kansen in PSD2
Invoering PSD stimuleert fintech-investeringen