
Het ministerie van Financiën gaat aan de slag om hoofdvormen van dividendstripping in kaart te brengen. Dat kan leiden tot verscherping van de wet. Dat antwoorden minister en staatssecretaris van Financiën op Kamervragen over ‘de grootste belastingfraude in de Europese geschiedenis’.
De Belastingdienst vordert geld terug als in Nederland vermindering, teruggaaf of verrekening van dividendbelasting onterecht is verminderd, teruggegeven of verrekend. Als er sprake is van een criminele activiteit, dan komt het Openbaar Ministerie in beeld. Dat antwoorden Hoekstra en Snel aan Tweede-Kamerlid Azarkan op zijn Kamervragen over fraude met dividendbelasting.
Dividendstripping komt zeker voor
Kamerleden Snels en Nijboer vragen zich onder meer af of de Nederlandse maatregelen tegen dividendstrippen succesvol zijn. In Nederland komt dividendstripping zeker voor, aldus Hoekstra en Snel. In de wet zijn maatregelen opgenomen om dit tegen te gaan. Maar omdat de belastinginspecteur met zware bewijslast moet komen, kan er alleen iets worden gedaan tegen evidente vormen van dividendstripping.
De Belastingdienst moet bewijzen dat het (economisch) belang van de aandelen niet veranderd is. Of dividendstripping binnen de huidige regels voldoende kan worden aangepakt, hangt af van de gevallen die zich in de praktijk voordoen en het oordeel van de rechter over de bewijzen van de inspecteur geeft. Over de bewijspositie van de inspecteur loopt momenteel een procedure. Als onderzoek aantoont dat de huidige regels onvoldoende zijn, kan de wet worden aangepast.
Lees ook
Nederland jarenlang slachtoffer van dividendstrippende bankiers
Afschaffing dividendbelasting definitief van tafel