
Als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zonder akkoord, kost dat Nederland tot en met 2023 zo’n 2,3 miljard euro. Dat blijkt uit een rapport van de Algemene Rekenkamer. Daarbovenop komen nog eens extra bijdragen aan de EU in de de begroting van 2021 tot 2027.
Wanneer de Britten zonder deal uit de EU stappen, moet Nederland de komende twee jaar 1,6 miljard extra betalen aan Brussel. Alle Europese landen moeten dan namelijk gezamenlijk de bijdrage van het Verenigd Koninkrijk opvangen. Ook maakt de overheid tot en met 2023 nog eens 700 miljoen euro extra kosten voor instellingen die extra werk te doen krijgen door de brexit zoals de Douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Overigens kan bijvoorbeeld de Douane eind maart nog niet volledig klaar zijn voor een no-dealbrexit. In dat geval moeten er bijna duizend voltijdsbanen bijkomen bij de dienst.
Britse premier aangekomen in Den Haag
De Britse premier Theresa May is dinsdagochtend aangekomen bij het Catshuis in Den Haag voor een werkontbijt met premier Mark Rutte over de brexit. May wil vooral concessies op het het gebied van de Noord-Ierse grens.
De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, heeft al laten weten dat er niet opnieuw onderhandeld kan worden over het brexit-akkoord. Donderdag is er een ingelaste top van Europese leiders over de gerezen problemen. May verklaarde maandag dat de cruciale stemming in het Lagerhuis over het brexit-akkoord wordt uitgesteld omdat er onvoldoende steun is. In Europese hoofdsteden gaat ze proberen steun te vinden voor een aanpassing.
Rutte is de eerste Europese leider waar ze langsgaat. Nederland en Groot-Brittannië hebben binnen de EU altijd nauw samen opgetrokken.
Lees ook
Finance week in teken van handel, brexit en olie
Federal Reserve wijst op risico’s Brexit en handelsspanningen