
Meerdere grote bedrijven kiezen Nederland als uitvalsbasis omdat ze door de brexit hun toegang tot de Europese markt verliezen. Het Amerikaanse mediaconcern Discovery gaat in Nederland een Europees hoofdkantoor openen. Ook Norinchukin, een grote Japanse bank, begint hier een vestiging. Ondertussen gaan er ook stemmen op die waarschuwen dat de brexit in zijn geheel niet door zal gaan.
Meer dan duizend medewerkers
De stap van Discovery is ingegeven door de brexit, maar de Amerikanen willen tegelijkertijd hun grote kantoor in het Verenigd Koninkrijk houden. Het is daarom onduidelijk hoeveel mensen er precies in Nederland aan de slag gaan. Het bedrijf achter televisiezenders als Discovery, Animal Planet en Eurosport heeft in de Britse hoofdstad meer dan duizend medewerkers. Door het openen van de vestiging in Nederland wordt voorkomen dat de zenders in veel Europese landen op zwart gaan na de brexit eind maart. Discovery zal hier onder meer de benodigde uitzendlicenties aanvragen.
Bezighouden met projectfinanciering
Norinchukin wil zich in Nederland vooral bezighouden met projectfinanciering, aanvankelijk met een team van dertig man. Dit had topman Kazuto Oku vorig jaar al een keer gezegd in een interview met Japanse media. De nieuwe vestiging in Amsterdam is nu pas officieel aangekondigd.
Er zijn meer partijen die vanwege de brexit voor een gang naar Nederland hebben gekozen. Zo kondigde beursintermediair Jane Street Financial vorig jaar aan naar Amsterdam te komen vanwege het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Ook andere financiële spelers zoals Tradeweb, NEX Group, Cboe Global Markets en MarketAxess kozen om die reden al voor een kantoor in de stad aan het IJ.
Nieuwkomer is het Europees Geneesmiddelenbureau
De meest in het oog springende nieuwkomer is het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), een Europees agentschap dat de kwaliteit en veiligheid van medicijnen bewaakt. Daardoor verhuizen honderden medewerkers met eventuele partners en gezinnen van Londen naar de regio Amsterdam.
Brexit gaat mogelijk niet door
Vrijdag waren er ook geluiden te horen die een mogelijk vertrek van Groot Britannië in zijn geheel tegenspreken. De brexit zou zo maar eens niet door kunnen gaan, waarschuwden zowel de minister van Buitenlandse Zaken, Jeremy Hunt, als twee belangrijke sponsors van de brexitcampagne.
Het Lagerhuis dreigt de zwaarbevochten brexitdeal van premier Theresa May dinsdag weg te stemmen, waardoor een chaotisch vertrek uit de EU dreigt. Hunt zei tegen de nieuwszender Sky dat het parlement ,,hard zijn best zal doen” om een ,,verlammende” no-deal-brexit te voorkomen. ,,Het grote risico is dat we niet echt leveren waarvoor de mensen hebben gestemd”, zei Hunt tegen de nieuwszender Sky. Het is de eerste keer dat een minister aangeeft dat een vertrek uit de EU kan worden geblokkeerd.
Vastbesloten de brexit tot zinken te brengen
Ook de twee sponsors, miljardair Peter Hargreaves en hedgefondsmanager Crispin Odey, zeggen te verwachten dat Groot-Brittannië in de EU blijft. Volgens Odey is het politieke establishment vastbesloten de brexit tot zinken te brengen en dat zal leiden tot tientallen jaren van wantrouwen in de politiek.
,,Ik heb het helemaal opgegeven, ik voel totale wanhoop. Ik denk dat de brexit helemaal niet gaat gebeuren”, zei Hargreaves, die 3,2 miljoen pond (3,5 miljoen euro) aan de Leave-campagne schonk. Odey stelt dat hij niet verwacht dat een tweede referendum plaatsvindt, en dat hij ook geen brexit meer ziet gebeuren. Driekwart van het Britse Lagerhuis stemde bij het referendum in 2016 ervoor om in de Europese Unie te blijven.
Lees ook
2018: jaar van handelskift en brexitperikelen
No-dealbrexit kost Nederland 2,3 miljard, May in gesprek met Rutte