
Het Britse parlement heeft de brexitdeal afgewezen, zoals verwacht. Het akkoord met de Europese Unie kreeg op dinsdagavond 202 stemmen voor en 432 tegen. De laatste keer dat een Britse premier zo’n grote nederlaag leed, was in 1924. De oppositiepartij Labour diende direct een motie van wantrouwen in tegen May. Daar wordt vanmiddag over gedebatteerd.
Berlijn waarschuwt: stop met brexitspelletjes
,,De tijd voor het spelen van spelletjes is nu voorbij”, waarschuwt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, woensdagochtend na het afwijzen van de brexitdeal door het Britse parlement. ,,Groot-Brittannië is aan zet”, zegt hij in een interview met Deutschlandfunk.
De afgevaardigden in het Lagerhuis hebben niet duidelijk gemaakt wat ze willen, alleen maar wat ze niet willen. ,,Dat is niet genoeg.” Van nieuwe gesprekken verwacht hij niet veel. ,,We hebben een compromis.” Beide kanten zijn daarbij al naar elkaar toe gekropen. ,, Als men meer te bieden had, had men dat al weken eerder moeten doen.”
Zijn collega-minister in Berlijn op Economische Zaken, Peter Altmaier, waarschuwde de ochtend na de stemming in het Lagerhuis voor een no-dealbrexit. ,,Iedereen in Europa zal dan verliezen.” Vooral de Britten zullen eronder lijden, met zware gevolgen voor welvaart en werkgelegenheid, stelt hij. Maar het zal ook zijn sporen nalaten in de Europese Unie.
Ook volgens Altmaier ligt de bal bij Londen. Voor een no-dealbrexit is volgens hem geen meerderheid in het Britse parlement, maar tegelijkertijd valt er ook volgens hem over een substantieel deel van de weggestemde deal tussen de EU en May niet meer te onderhandelen.
Bondskanselier Merkel heeft zich nog niet laten horen.
Binnenhof ziet chaos voortduren na verlies May
De chaos en onzekerheid duurt voort. Zo reageren partijen in de Tweede Kamer na de ongekende nederlaag van de Britse premier Theresa May over haar brexitdeal.
,,Dit betekent nog meer onduidelijkheid. Voor het Verenigd Koninkrijk, voor de EU, voor Nederland”, aldus D66’er Kees Verhoeven. ,,Wat D66 betreft blijven de Britten welkom in de EU”, twittert fractievoorzitter Rob Jetten.
CDA’er Pieter Omtzigt vraagt zich na de ,,historische nederlaag” af of er binnen drie dagen een plan B van May zal zijn en of er wel een plan is waarvoor een meerderheid in het Britse parlement te vinden is.
Nu het Britse parlement de brexitdeal massaal heeft verworpen komt een ‘No deal’ een stap dichterbij, meent Anne Mulder van de VVD. ,,Dat zou niet goed zijn voor de Nederlandse welvaart waar we samen elke dag weer hard voor werken. Brits parlement moet nu snel zeggen wat ze wèl wil.”
Volgens ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf betekent de uitslag dat ,,onduidelijkheid, onzekerheid en chaos” blijven bestaan.
Ook in Brussel ligt een deel van de schuld, aldus Renske Leijten van de SP. ,,Brexit werd een vechtscheiding en fikse boetedoening voor VK in de Brexitdeal. Dat die is weggestemd is mede de schuld van de EU en hun onderhandelingsstrategie. Niet de interne markt moet inzet zijn, maar een goede scheiding.”
Bram van Ojik (GroenLinks) vindt dat de Britten langer tijd moeten krijgen om een oplossing te vinden. ,,Wat een vernietigende uitslag voor May. De ramp die brexit heet dreigt zo nog groter te worden. Nederland moet pleiten voor uitstel, wie weet komt daar wel afstel van.” Op 29 maart verlaten de Britten de EU is nu het plan.
Ook PvdA’er Lodewijk Asscher pleit voor uitstel. ,,Nederland zal zich moeten blijven voorbereiden op een harde brexit en intussen moeten pleiten voor uitstel van de artikel 50-procedure in de hoop dat er een meerderheid ontstaat voor het afblazen van brexit of voor een nieuw referendum.”
Parlementariërs werken aan uitstel brexit
Dat is ook precies waar een aantal Britse parlementariërs aan werkt: een motie om de artikel 50-procedure voor de uittreding uit de EU te vertragen. Dat hebben ministers uit de regering-May gezegd tegen topmensen uit het zakenleven.
De brexitdeal van premier Theresa May werd dinsdagavond met grote meerderheid verworpen door de afgevaardigden in het Lagerhuis. Dat bracht enkele kabinetsleden in overleg met vooraanstaande zakenlieden op het idee te proberen de datum van het vertrek uit de EU, vastgesteld op 29 maart, te verschuiven naar later in het jaar.
De ministers Philip Hammond (Financiën), Greg Clark (Economische Zaken) en Stephen Barclay (Brexit) vertelden dat een ,,motie van backbenchers in de maak is voor uitstel van artikel 50”, zei de directeur van een Brits bedrijf die bij het overleg aanwezig was tegen Reuters. Hij wilde anoniem blijven. De ondernemers wilden onder meer van de ministers weten wat er gaat gebeuren bij een no-deal.
Brits Lagerhuis beslist over toekomst May
Het Britse Lagerhuis komt na de historische nederlaag van premier Theresa May, wier brexitdeal werd weggestemd, woensdagmiddag opnieuw in vergadering bijeen. Belangrijkste punt van debat is ditmaal de motie van wantrouwen die oppositiepartij Labour dinsdagavond indiende tegen May.
Volgens de woordvoerder van de premier zal die motie rond 20.00 uur Nederlandse tijd in stemming worden gebracht. Behalve Labour sturen ook de Schotse Nationale Partij (SNP) en de Groenen aan op het aftreden van May. Als dat gebeurt hebben de Conservatieven twee weken de tijd om een nieuw kabinet te vormen. Slagen zij niet, dan komen er nieuwe verkiezingen.
Een belangrijke groep partijgenoten van May, allen felle tegenstanders van het akkoord dat ze bereikte in Brussel over het vertrek uit de EU, heeft al laten weten de premier niet te zullen laten vallen. Ook de Democratische Unionistische Partij uit Noord-Ierland, die tien zetels heeft in het House of Commons en May gedoogsteun verleent, zal tegen de motie van Labourleider Jeremy Corbyn stemmen. De prangende vraag is of en hoeveel May nog te vrezen heeft van afvalligen in eigen kring.
Lees ook:
No-dealbrexit kost Nederland 2,3 miljard, May in gesprek met Rutte
No-dealbrexit kost Nederland miljarden