
“De Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen hebben nu al voldoende mogelijkheden om zichzelf effectief te beschermen tegen een vijandige overname of ongewenst aandeelhoudersactivisme.” Dit schrijft Eumedion, de belangenbehartiger voor institutionele beleggers.
Eumedion gaf een reactie op het voorontwerp voor de invoering van een bedenktijd van maximaal 250 dagen voor ondernemingen die te maken hebben met een vijandig overnamebod of met een aandeelhoudersvoorstel om een bestuurder of commissaris te ontslaan. “De beoogde invoering van een aanvullende wettelijke bedenktijd is daarom onnodig, disproportioneel en staat bovendien op gespannen voet met Europees recht.”
Dien wetsvoorstel niet in bij Tweede Kamer
Eumedion adviseert de minister voor Rechtsbescherming om het wetsvoorstel niet bij de Tweede Kamer in te dienen. De organisatie wijst er in de reactie op dat Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen onder het Nederlandse vennootschapsrecht, de Nederlandse corporate governance code, de bestaande jurisprudentie en via hun statuten veel vrijheid hebben om een vijandig overnamebod of ontslagverzoek te frustreren.
Er is daarom geen dwingende reden van algemeen belang aanwezig die rechtvaardigt dat een inbreuk mag worden gemaakt op het vrij verkeer van kapitaal zoals is gewaarborgd in het EU Verdrag.”
Waarom moeten bestuurders extra ontslagbescherming krijgen?
Eumedion schrijft verder dat uit het ontwerpwetsvoorstel onvoldoende duidelijk wordt waarom bestuurders en commissarissen vanuit de overheid extra ontslagbescherming moeten krijgen. Bestuurders en commissarissen van beursgenoteerde ondernemingen zijn niet bepaald een zwakke groep mensen in de samenleving.
Lees ook
Nieuwe definitie onderneming voor overnames onder IFRS
Bedenktijd voor beursvennootschappen bij vijandige overname (VNO-NCW steunt voorstel)