
Dood geld heeft dankzij de frauduleuze handelingen van Frank L. en Dennis M. een hele nieuwe betekenis gekregen. Het duo investeerde tot 2011 onder de naam Quality Investments (QI) geld van participanten in opgekochte overlijdensverzekeringen van doodzieke en stokoude Amerikanen, maar wist het voorgespiegelde rendement niet waar te maken. Bij lange na niet zelfs. De voornamelijk Nederlandse en Belgische beleggers – ruim duizend in getal – konden de rekening van een slordige 100 miljoen euro ophoesten.
Ze verkochten het alsof er alleen maar winnaars waren
“Wij kopen levensverzekeringen over van mensen die minstens tachtig jaar oud zijn. Die zogeheten life settlements leveren ons uiteindelijk een gemiddeld effectief rendement op van 12% per jaar. Sterft de persoon in kwestie eerder dan voorzien, dan kan het rendement zelfs oplopen tot zo’n 20%”, zo beschreef oprichter Frank L. in 2007 de werkwijze van zijn bedrijf in Quote. Ze verkochten het alsof er alleen maar winnaars waren, maar het opkopen van tweedehands levensverzekeringen van Amerikanen die in de winter van hun leven waren aanbeland, bleek in werkelijkheid riskanter dan de wervende teksten in de advertenties en interviews van en met Quality Investments deden vermoeden. Dat het duo en hun huisadvocaat Koen B. in zee waren gegaan met herverzekeraar PCI van de Costa Ricaan Minor Vargas Calvo, een notoire oplichter die inmiddels voor 60 jaar achter de tralies is verdwenen omdat hij miljoenen aan belegd kapitaal had verbrast, maakte van het doodsfonds van QI een wankel kaartenhuis.

De herverzekeraar bleek onbetrouwbaar
Bij PCI werden de opgekochte polissen herverzekerd waardoor de investeringen afgedekt leken. Maar die herverzekeraar bleek dus onbetrouwbaar en daarvan waren de mannen achter QI op de hoogte. Desondanks bleven ze reclame maken en geld van beleggers innen. Met het rendement werd, zoals dat vaker gaat in dit soort zaken, luxe geleefd. Snelle boten, dure huizen, blitse auto’s en alles wat bij de playboy-lifestyle hoort, passeerden de revue. Niets was te gek.
Easy Life
De constructie van Quality Investments heeft iets weg van de werkwijze van het ook al frauduleuze Easy Life dat als eerste Nederlandse fonds tot 2008 de Amerikaanse markt van levensverzekeringen opging. Ondernemer John Wolbers verkocht samen met zijn achterneef Frans Oosterbosch obligaties, maar gaf het geld van beleggers uit aan privé-uitgaven. In 2007 deed de AFM aangifte en dat leidde anderhalf jaar later tot een rechtszaak. Wolbers en Oosterbosch werden verdacht van overtreding van de prospectuswet. Uit onderzoek zou volgens het OM blijken dat van de 42 miljoen euro die beleggers naar het duo hadden overgemaakt slechts 7 tot 7,5 miljoen daadwerkelijk was besteed aan levensverzekeringen. De rechter oordeelt in 2015 dat het duo voor 3,5 jaar (Wolbers) en 4,5 jaar (Oosterbosch) de cel in moeten.
Meest macabere beleggingsinstrument dat ooit is uitgevonden
Maar scepsis was er ook over de werkwijze van QI. Door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bijvoorbeeld. Die noemde de modus operandi van Frank L. en Dennis M. ‘in strijd met de goede zeden’.
En ook het Amerikaanse zakenblad Business Week had kanttekeningen en noemde het fonds zelfs ‘het meest macabere beleggingsinstrument dat ooit is uitgevonden’. Maar niets leek de mannen tegen te kunnen houden. Totdat in 2011 de bodem onder het fonds wegviel toen herverzekeraar PCI vanwege fraude ophield te bestaan. Desondanks gingen Frank L en Dennis M. door met het adverteren van hun fonds. Maar de argwaan was gewekt, zeker toen dagblad ‘de Pers’ in 2010 al waarschuwt dat beleggers voor hun inleg moesten vrezen. Waar rook is, is vuur en de rook stoomde in dikke pluimen uit het dak van QI.
Deelname aan een criminele organisatie
In september 2011 viel de FIOD binnen bij oprichter Frank L. en arresteerde hem op verdenking van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Justitie zette stevig in op een van Nederlands grootste beleggingsfraudezaken ooit. Ook Dennis M. kwam vast te zitten. Huisadvocaat Koen B. ontsprong de dans ook niet en belandde eveneens achter de tralies. In januari van het nieuwe jaar vroeg Quality Investments het faillissement aan.
Pas in 2018 kwam er een vonnis
De rechtszaak tegen de drie hoofdverdachten zou jaren gaan duren. Dat kwam vooral omdat er vele tientallen getuigen gehoord moesten worden en omdat het lastig bleek om de verdwenen miljoenen te achterhalen. De verdachten bleven ondertussen bij hoog en bij laag beweerden dat ze onschuldig zijn en meenden dat ze zelf slachtoffers waren geworden van de malafide herverzekeraar uit Costa Rica. Pas in 2018 kwam er een vonnis in deze roemruchte zaak. Frank L. en Dennis M. werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en 7 maanden. De advocaat moest van de rechter zes maanden naar de gevangenis.
Gedupeerde beleggers vangen bot
Boze beleggers in het frauduleuze fonds van Quality Investments dienen in 2018 een schadeclaim in bij de AFM en de Staat der Nederlanden wegens onvoldoende ingrijpen. Zo zou volgens de ongeveer 600 gedupeerde beleggers uit Nederland en België de AFM internationaal alarm hebben moeten slaan toen duidelijk werd dat er iets niet in de haak was bij QI. In september 2018 wijst de rechtbank in Amsterdam de claim echter af, omdat de AFM herhaaldelijk had ingegrepen bij de malafide onderneming. Ook de Nederlandse Staat had volgens de rechter vaak genoeg op de gevaren van beleggen in QI gewezen.
Lees ook:
History: beleggingsfraude uit het boekje (de zaak Palm Invest)
History: Jongste miljardair moet bloeden voor miljardenfraude