
Steeds meer millennials betreden de werkvloer. Deze groep van circa drie miljoen mensen, geboren tussen 1985 en 2000, vraagt om een nieuwe vorm van leidinggeven. Zeker als ze werken in een omgeving waar veel stress is, veel uren worden gemaakt en waar de verantwoordelijkheden groot zijn.
Geen vaste taakomschrijvingen
Direct na zijn studie bedrijfseconomie begint Björn* in 2008 aan zijn werk bij een grote retailer. Er staat een groot ict-project op stapel, waar hij nauw betrokken bij zal worden. Maar er is een tekort aan mensen op de administratie-afdeling, dus er is weinig tijd om hem in te werken. De organisatie maakt bovendien een reorganisatie door, waardoor er nog geen vaste taakomschrijvingen zijn. Hoewel Björn een contract heeft voor 36 uur, werkt hij eigenlijk altijd over. Weken van 60-70 uur zijn geen uitzondering. Het werk is interessant en hij wil graag verder komen, dus Björn zegt er niets van. Maar langzamerhand krijgt hij ook mailtjes in het weekend en hij wordt heel laat in de avond nog gebeld. Hij vraagt hij zich regelmatig af of een bepaalde taak nou wel echt bij hem hoort te liggen, hij was immers aangenomen op dat ict-project? Een aantal klussen is wel erg onder zijn niveau, zou zijn baas hem soms ongeschikt vinden? Hij vraagt zich af of dit het nou is. Het werkende leven valt hem tegen. Na drie maanden trekt hij het niet meer. Hij meldt zich ziek. Diagnose: overspannen.
Grenzen
Het is een scenario dat een boel financials bekend voor zal komen. Een aantal mensen zal nu zeggen dat Björn gewoon niet geschikt was voor zijn functie, of dat hij slecht grenzen kon aangeven. Maar voor een millenial liggen die grenzen op een andere plek dan voor een vijftiger. Wat had zijn leidinggevende hier anders kunnen doen?
Kenmerken van de millenial
Volgens onderzoekers zijn millenials mensen die, meer dan oudere generaties, behoefte hebben aan bevestiging. Ze hebben van hun ouders het idee meegekregen dat ze alles kunnen, als ze het maar gewoon willen. De wereld zou aan hun voeten liggen. Tegelijkertijd zijn het mensen die een veel losser sociaal vangnet kennen. Met dank aan de social media kennen ze meer mensen, maar kennen ze ze minder goed. Met dank aan de technologie is de volgende werkgever zo gevonden en zijn millenials dus ook minder trouw aan hun baas.
Complimentje
Een millenial wil zich graag thuis voelen op zijn werk. Juist omdat werk en privé, met dank aan thuiswerken en toegenomen communicatiemogelijkheden, steeds meer door elkaar lopen, is het belangrijk dat de millenial zich goed voelt op het werk. Dat kan door de werkplek leuk in te richten, maar ook door meer aandacht te besteden aan teambuilding, werkoverleg en 1-op-1-gesprekken met de medewerker zelf. Door de betrokkenheid van de millenial te zien, te benoemen en te waarderen is veel gewonnen. Daarnaast heeft een millenial veel meer behoefte aan complimenten. Ze horen het graag als het goed gaat. Doe dat dan ook, zodat als het minder gaat, daar ook ruimte voor bestaat.
Wake-upcall
Inmiddels gaat het geweldig met Björn. Zijn ziekmelding was een wake-upcall voor het bedrijf. Hij was namelijk een van de vele starters die ziek werden. Daarom werd een aantal taken tijdelijk naar het buitenland overgeheveld en kwam er snel duidelijkheid over de taken die Björn wel moest uitvoeren. Tijdens zijn re-integratie sprak hij wekelijks met zijn manager en daarna werd een maandelijks gesprek ingepland. Inmiddels is Björn zelf al een aantal jaar manager van de afdeling, weken van 50 uur blijven erbij horen. Dat vindt hij geen probleem, want de directeur bedankt hem regelmatig voor zijn harde werk. En millenials? Die neemt hij graag aan.
*De naam van Björn is om privacy-redenen gefingeerd.
Lees ook
Meer dan de helft millennials wil topman worden
CFO, pas op voor onethische millennials