
In een recente uitgave van Routledge nemen professor Anne Rutkowski (foto, Tilburg University) en Carol Sanders (Association of Information Systems) uitgebreid de weinig onderzochte donkere kant van de IT onder de loep.
Wat zijn de verstrekkende negatieve gevolgen ervan voor het individu, voor organisaties, en voor samenleving en maatschappij. Het onderwerp is zeer actueel. Denk aan de recente ontwikkelingen op het gebied van robotisering, zelfrijdende auto’s en kunstmatige intelligentie, die steeds meer functies van mensen overnemen. Dat er nadelen zijn, wordt nu zelfs onderkent door IT magnaten als Mark Zuckerberg (CEO Facebook) die het als zijn prioriteit in 2019 ziet een discussie aan te gaan over de invloed van IT op de maatschappij. Met een theoretische onderbouwing vanuit de cognitieve psychologie, vanuit management en informatiesystemen, en aanvullende ondersteuning in de vorm van casestudies, definiëren en verkennen de auteurs de ‘overbelasting van het brein’.
Spanningen en conflicten tussen werk en gezinsleven
De auteurs bespreken de negatieve gevolgen van de voortschrijdende techniek zoals die zich openbaren in werk dat overgenomen wordt door systemen of machines. De geavanceerde technologieën veroorzaken spanningen en conflicten tussen werk en gezinsleven, en in de structuur van organisaties en ondernemingen. Ze besteden daarbij ook aandacht aan de initiatieven die ontplooid zijn en worden om deze gevolgen te bestrijden, en stellen vervolgens benaderingen voor die de overbelasting door IT meetbaar in kaart brengen.
Beter uitrusten in de omgang met technologie
Het boek is erop gericht om mensen beter toe te rusten in hun omgang met nieuwe technologieën, en eindigt met de vraag hoe IT-processen ons cognitieve functioneren kunnen helpen in plaats van verstoren.
Lees ook
‘Big data moet big zijn om zijn nut te bewijzen’
Compliance aan privacywetgeving: Informatiebeveiliging