
Nord Stream II, de omstreden Gazprom-gaspijplijn van Rusland naar Duitsland, kan worden aangelegd, maar wel onder voorwaarden. Ambassadeurs van de EU-landen hebben vrijdag in Brussel ingestemd met een Frans-Duits compromis over de Europese regels die van toepassing moeten zijn op de leiding. Als hierdoor problemen ontstaan met het Nord Stream-project, kan de Europese Commissie Duitsland toestemming geven daar met Moskou over te onderhandelen.
Nord Stream II is nadelig voor Polen en Oekraïne
Tegenstanders vinden dat de pijplijn Europa te afhankelijk maakt van Russisch gas. Nord Stream II is nadelig voor Polen en Oekraïne, belangrijke transportlanden voor Russisch gas. Ook de VS zijn tegen en hebben bedrijven die meewerken aan de aanleg gedreigd met sancties. De Duitse regering ziet het als een commercieel project.
Import van gas uit leidingen van buiten de EU
Het compromis houdt in dat Europese regels ook gaan gelden voor de import van gas uit leidingen van buiten de EU. Dat betekent onder meer dat de aanleg en exploitatie van de pijplijn moeten worden gescheiden, en andere partijen er tegen betaling gebruik van mogen maken. Voor bestaande pijplijnen kan een uitzondering worden gemaakt.
26 Miljoen Europese huishoudens van gas voorzien
De aanleg van de pijplijn van ongeveer 1200 kilometer lang kost zo’n 9,5 miljard euro en moet nog dit jaar klaar zijn. De capaciteit van 55 miljard kubieke meter kan 26 miljoen Europese huishoudens van gas voorzien. Vijf Europese energiebedrijven, waaronder Shell, zijn medefinanciers van het project. Behalve Shell zouden ook betrokken baggerbedrijven als Van Oord en Boskalis met Amerikaanse strafmaatregelen te maken kunnen krijgen. De lidstaten gaan nu onderhandelen met het Europees Parlement over hoe de nieuwe gasrichtlijn er definitief moet uitzien.
Lees ook
DNB en AFM: Crypto’s kwetsbaar voor witwassen en terrorismefinanciering
CFO weet te weinig van de actuele financieringsmarkt