
De economische groei van Nederland kwam vorig jaar uit op 2,5 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee is sprake van een groeivertraging. De Nederlandse economie groeide een jaar eerder nog met 2,9 procent. Dat valt op te maken uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het slotkwartaal van 2018 was sprake van 0,5 procent groei.
Onder meer de consumptie en investeringen droegen bij aan de groei. Ook handel speelde een rol, maar deze was minder prominent in vergelijking met een jaar eerder. In het slotkwartaal van 2018 werd de import en export gedrukt door een bedrijf dat een deel van zijn activiteiten heeft verplaatst naar een ander land. Het groeicijfer van het derde kwartaal werd vanwege seizoensinvloeden bijgesteld van 0,2 procent naar 0,1 procent. Volgens het CBS trokken consumenten gemiddeld 2,5 procent meer uit aan goederen en diensten. Met name auto’s en elektrische apparaten vonden vorig jaar gretig aftrek. Ook was de Nederlander vaker op het terras te vinden, en werd door huishoudens meer geld vrijgemaakt voor vervoer en communicatie. Verder stegen de investeringen met 4,8 procent. Bedrijven staken volgens het CBS meer geld in personenauto’s gebouwen en machines.
Industrie produceerde meer dan een jaar eerder
Vooral in de bouwsector was de aanhoudende economische vooruitgang goed te merken, aldus het CBS. Ook bij de zakelijke dienstverlening, en dan met name de uitzendbranche, was sprake van een ,,aanzienlijke” groei. Het aantal uitzendkrachten nam daarbij andermaal toe. De industrie produceerde op jaarbasis meer dan een jaar eerder. Vooral transportmiddelen en machines en apparaten werden meer vervaardigd. Deze groei vertaalde zich ook in de exportcijfers. De landbouw produceerde minder dan een jaar eerder. De lange hete zomer speelde hier vermoedelijk een rol.
Eerder concludeerde het Internationaal Monetair Fonds al dat de hoogtijdagen van de Nederlandse economie voorbij lijken. Volgens het IMF zal de Nederlandse economie de komende jaren nog wel groeien, maar de vaart raakt er een beetje uit. Voor 2018 rekent het IMF op een groei met 2,6 procent. Daarmee is sprake van een daling met 0,3 procentpunt ten opzichte van 2017. Dit jaar zal het tempo verder vertragen tot 2,2 procent en voor volgend jaar houdt het fonds rekening met 2,1 procent groei.
Bankensector gezonder geworden
Het IMF benadrukt dat de Nederlandse economie de voorbije jaren op stoom was, geholpen door de binnenlandse vraag en de export. Ook de arbeidsmarkt, fiscaal beleid en de ,,booming” woningmarkt speelden de groei in de kaart. Ook de bankensector is daarbij de voorbije jaren financieel gezonder geworden.
Onder meer handelsspanningen en de aanstaande brexit zetten volgens het IMF een rem op de groei. Ook wijst het IMF weer op de relatieve hoge schuldenlast die Nederlandse huishoudens in doorsnee hebben.
Lees ook
Hoekstra: economie doet het nog steeds goed (we moeten onszelf niet in de put praten)
Circulaire economie: Bouwstenen van circulaire businessmodellen