
Het is o, zo voorstelbaar. Het hoofdkantoor van het concern vraagt u als CFO of u even een bedrag wilt overmaken, omdat ze dat voor een zeer geheime overname nodig hebben. Voordat u het weet is er 19,2 miljoen euro verdwenen, zonder dat u ooit zicht hebt dat bedrag terug te krijgen. Het overkwam CFO Edwin Slutter van Pathé, die inmiddels ook geen CFO meer is. Het zette ons als Executive Finance aan het nadenken. Komt dit vaker voor? Hoe zorg je dat je er niet intrapt? En: worden de methodes verfijnder?
Veel vaker verzoeken
Wat bleek? Ja, het komt veelvuldig voor. Niet alleen ontvangen de CFO en zijn finance department vaak verzoeken, maar ook worden uit hun naam betalingsverzoeken verstuurd. “Hoi Ard, We moeten een bedrag van € 18,975 naar Engeland sturen. Welke informatie heb je nodig om het voor elkaar te krijgen? Dank je, Erik.” Een nonchalant mailtje verstuurd vanuit het Nigeriaanse Lagos namens de CEO van het bedrijf. Deze zogeheten CEO-fraude, lees vooral het artikel verderop in ons magazine, neemt hand over hand toe. Van respectievelijk 135 meldingen en 650.000 euro in 2016 naar 255 en 2,8 miljoen euro vorig jaar. Die cijfers zijn afkomstig van de Fraudehelpdesk.
De kop in het zand steken
De CFO die zegt ‘dat gebeurt mij niet’ steekt de kop in het zand. Deze CFO moet vooral het interview met de internationaal befaamde crisismanager José Hernandez lezen. Het is volgens hem niet een kwestie van of u in een compromitteerde situatie komt, maar wanneer. En dan is het dus meer de vraag hoe snel u de situatie kunt ontdekken en hoe u deze zo snel mogelijk het hoofd biedt. Ontdekken begin volgens hem bij het creëren van een speak up-cultuur. En de CFO moet veel dieper durven graven, dan in eerste instantie echt nodig lijkt. Hij mag zelfs best een beetje paranoïde zijn. De boodschap van Hernandez is een belangrijke. Zeker in een tijdperk waarin CFO’s het leuker lijken te vinden bij de nieuwste innovatieprojecten betrokken te zijn, dan de functie van poortwachter te vervullen.
Wel geëquipeerd?
Daarbij is ook de vraag of de CFO wel geëquipeerd is om met zijn managementskills een dergelijke cultuur neer te zetten. Want hij weet alles van controls en regels, maar daar ligt het probleem niet. Immers, systemen frauderen niet, het zijn nog altijd mensen die dat doen. Aan een speak up-cultuur met bescherming voor klokkenluiders heeft u dan nog altijd meer, dan de zoveelste manual. Weet u uw cultuur al te beïnvloeden?
Ronald Bruins, hoofdredacteur Executive Finance (ronaldbruins@vakmedianet.nl)