Extra garantie voor belangen van KLM en Schiphol

De verrassende staatsdeelneming van Nederland is vooral een extra garantie voor de belangen van KLM en Schiphol. Dat zei Hans Smits, voorzitter van de raad van commissarissen van KLM tegen het ANP. Hij noemde de timing van minister Wopke Hoekstra (Financiën) verrassend, maar de stap an sich niet zozeer, gelet op de inhoud.

Smits juicht het toe dat Nederland betrokkenheid toont

Smits sprak eerder ook met Hoekstra’s voorganger Jeroen Dijsselbloem over een staatsbelang in Air France-KLM. Hij juicht het toe dat Nederland zijn betrokkenheid toont. Van wantrouwen tegen de Fransen is volgens Smits geen sprake, al snapt hij de algehele teneur die daarover is ontstaan. Hij wijst op de eerder strijd over onder meer de kaspositie van KLM en de recente discussie over de positie van KLM-baas Pieter Elbers.

Vakbond positief verrast

Pilotenvakbond VNV was positief verrast dat de Nederlandse staat een aandelenbelang in luchtvaartcombinatie Air France-KLM heeft verworven. ,,We zien het als een preventieve maatregel naar de toekomst toe”, zegt woordvoerder Joost van Doesburg. VNV, dat zelf ruim 2 procent van de aandelen in Air France-KLM bezit en dat uit wil breiden naar 4 procent, denkt dan ook er een partner bij te hebben bij het behartigen van de belangen van KLM.

KLM net zo belangrijk als Air France

Met de aankoop geeft Nederland volgens de VNV aan dat ,,KLM net zo belangrijk is als Air France”. Wel moet gezorgd worden dat de cultuur van de luchtvaartcombinatie niet verandert. Dat Nederland Frankrijk en Air France-KLM niet vooraf inlichtte is ,,geen blijk van vertrouwen”. ,,Maar Nederland kan nu tegen de luchtvaartcombinatie zeggen: we zijn even machtig als Frankrijk”, aldus de bond.

Nederland heeft nu een positie om met Frankrijk in overleg te gaan over een mogelijke gezamenlijke afbouw van het aandelenbelang, denkt Van Doesburg. ,,Daar heeft Nederland het afgelopen jaar bij Frankrijk op aangedrongen, maar daar is nog niets van gekomen.”

Beste voor met belangen Schiphol

Hij benadrukt dat Nederland het beste voor heeft met de belangen van Schiphol en de luchtvaartcombinatie. Dat Air France-KLM-topman Ben Smith zitting krijgt in de raad van commissarissen van KLM is volgens hem nu mogelijk, omdat de positie van topman en voorzitter bij Air France-KLM sinds kort uit elkaar zijn getrokken.