
De Canadese investeerder Brookfield overweegt een bod uit te brengen op telecomconcern KPN. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Brookfield zou al gesprekken hebben gevoerd met Nederlandse pensioenbeleggers APG en PGGM over een mogelijk gezamenlijk bod, maar knopen zijn nog niet doorgehakt.
De Canadezen hebben KPN nog niet benaderd. Een woordvoerster van KPN weigert commentaar te geven op de ,,geruchten in de markt”. Ook de andere genoemde partijen willen niet reageren. Er wordt de laatste jaren vaker gespeculeerd op een verdere consolidatie in de telecomsector. In Nederland heeft KPN te maken met toenemende concurrentie van VodafoneZiggo en het nieuwe fusiebedrijf T-Mobile/Tele2. Beide rivalen zijn al het product van een krachtenbundeling tussen meerdere partijen.
Grote investeerder met bezittingen in tal van landen

Brookfield staat te boek als een grote investeerder met bezittingen in tal van landen en sectoren, goed voor tientallen miljarden euro’s aan omzet. Zo hebben de Canadezen vakantieparken in het Verenigd Koninkrijk en ander vastgoed in handen, evenals spoorwegactiviteiten in Australië en Zuid-Amerika. In Frankrijk bezit de investeerder uit Toronto tal van zendmasten en andere telecominfrastructuur.
Marktwaarde bedraagt 10,5 miljard euro
De marktwaarde van KPN, de grootste telecomaanbieder van Nederland, bedraagt ongeveer 10,5 miljard euro. Het aandeel KPN schoot na de geruchten tot bijna 10 procent omhoog op de beurs in Amsterdam, waarna de koerswinst weer wat terugliep. Het gaat om de grootste koerssprong voor het aandeel sinds 2013.
Poging tot overname gestrand
In dat jaar zag het Mexicaanse telecomconcern América Móvil een poging tot overname van KPN stranden. De inlijvingspoging vanuit Mexico zorgde in politiek Den Haag voor veel ophef, vanwege de vrees dat belangrijke Nederlandse infrastructuur zomaar in vreemde handen zou kunnen vallen. In 2017 speelden deze discussie en de roep om allerlei extra beschermingsmaatregelen opnieuw op toen buitenlandse partijen aan de poort rammelden bij verfreus AkzoNobel en levensmiddelenconcern Unilever.
Welke plannen heeft Brookfield?
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vraagt zich af welke plannen Brookfield zou hebben met KPN, als het inderdaad zou komen tot een overnamebod op het telecomconcern. Volgens adjunct-directeur Errol Keyner van de beleggersvereniging bepaalt dat waarschijnlijk in grote mate of een bod op KPN überhaupt kans van slagen heeft.
Dat zei de beleggersvoorman in reactie op de geruchten dat investeerder Brookfield overweegt een bod uit te brengen op het telecomconcern. ,,Hoe kijken ze er tegenaan, dat is erg belangrijk.” Keyner wijst erop dat Brookfield interesse zou kunnen hebben omdat het wil investeren in groei bij KPN. Maar het zou ook kunnen dat de investeerder KPN vooral wil hebben om geld uit weg te halen.
Goed beschermd tegen overnamepogingen
KPN is tamelijk goed beschermd tegen overnamepogingen waar het bedrijf niet op zit te wachten. Het bedrijf kan via de Stichting Preferente Aandelen B een beschermingswal opwerpen. De stichting activeert dan een zogenoemde call-optie, waardoor het nagenoeg 50 procent van het totale stemrecht in handen krijgt. Zo voorkomt de stichting feitelijk dat andere partijen een meerderheid van het stemrecht in handen krijgen. De onafhankelijke stichting is opgericht om KPN te beschermen tegen invloeden die de continuïteit, zelfstandigheid of identiteit van het bedrijf bedreigen.
Investeerder Brookfield Asset Management is een vermogensbeheerder uit Canada met een portefeuille van ruim 300 miljard dollar. Brookfield investeert vooral in de transport- en energiesectoren, nuts- en telecombedrijven en heeft miljarden achter de hand. Ook commercieel vastgoed en meerdere wind- en waterkrachtcentrales behoren tot het beleggingenpakket.
De actiegroep ‘XS4ALL moet blijven’ wil praten met de Canadese investeerder Brookfield. Dat bedrijf zou overwegen om een bod uit te brengen op telecomconcern KPN, het moederbedrijf van provider XS4ALL. KPN kondigde eerder aan te stoppen met de merknaam XS4ALL.’XS4ALL moet blijven’ heeft een open brief gestuurd aan Bruce Flatt, de topman van Brookfield. Daarin vraagt de groep om een kans om haar ideeën aan Flatt te tonen. Het schrappen van de naam XS4ALL zou ,,een epische en onvergeeflijke marketingblunder” zijn, schrijft de actiegroep. XS4ALL kan voor Brookfield ,,het innovatieve boegbeeld van technologische durf en eerlijke zorg voor privacy en veiligheid” worden. De open brief is ondertekend door publiciste Kirsten Verdel, oud-XS4ALL-woordvoerder Sjoera Nas, internetpionier Marleen Stikker en voormalig XS4ALL-directeur Doke Pelleboer.
Investeerder haalt merendeel omzet uit Verenigd Koninkrijk
Brookfield is ook, samen met het staatsfonds van Qatar, de eigenaar van Canary Wharf, de financiële wijk in Londen. De investeerder haalt sowieso, met 40 procent, het merendeel van zijn omzet uit het Verenigd Koninkrijk. De Verenigde Staten en Canada maken de top drie compleet.
Geprofiteerd van stijgende huizenprijzen
In 2017 telde Brookfield een omzet van 41 miljard dollar. Een belangrijke bijdrage kwam voort uit de investering in het Britse Greenenergy. Daarnaast heeft de vermogensbeheerder in de afgelopen jaren sterk geprofiteerd van de stijgende huizenprijzen. De laatste grote deal sloot Brookfield vorig jaar, toen het een meerderheidsbelang in GGP had genomen. Dat is een bedrijf waar 162 winkelcentra in de VS onder vallen.
Brookfield is opgericht in 1899 onder de naam São Paulo Railway, Light and Power Company in Brazilië. In 1966 werd de naam Brascan en in 2005 het huidige Brookfield. Topman is Bruce Flatt.
Lees ook
CFO Jan Kees de Jager (KPN) over NextGen Finance: Staand vergaderen bij het beeldscherm
KPN winnaar financiële innovatieprijs IMA