
De overheid heeft vorig jaar een overschot op de begroting behaald van ruim 11 miljard euro. Dat komt overeen met 1,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers over de overheidsfinanciën. Dat is een hoger overschot dan waar het kabinet in de laatste Miljoenennota rekening mee hield.
De inkomsten stegen met 4,7 procent, vooral door een stijging van opbrengsten uit belastingen en wettelijke premies die 14 miljard euro hoger uitvielen dan een jaar eerder. Dat kwam voor een groot deel door de btw, vennootschapsbelasting en de loon-en inkomstenheffing. Ook stegen de inkomsten uit onder meer de belasting van personenauto’s en motorrijtuigen, kansspelbelasting en de dividendbelasting met meer dan 10 procent.
Megaschikking ING levert 800 miljoen euro op
Er was ook een eenmalige meevaller. De megaschikking van ING wegens falend antiwitwasbeleid leverde de schatkist bijna 800 miljoen euro op.
Minister Hoekstra wil aflossen
De uitgaven stegen met 4,1 procent. De overheid gaf meer uit aan lonen en zorg. Daarnaast droeg Nederland meer af aan de Europese Unie. Volgens het CBS ging er ook meer geld naar internationale samenwerking, zoals de wederopbouw van het door een orkaan getroffen Sint Maarten.
Dat het Rijk vorig jaar ruim 11 miljard euro heeft overgehouden, betekent niet dat de belastingen verder omlaag kunnen. Of dat bijvoorbeeld onderwijs, zorg en veiligheid op nog meer extra geld kunnen rekenen. Het is ook belangrijk om de staatsschuld af te lossen, zodat ,,Nederland een appeltje voor de dorst” heeft, zegt minister Wopke Hoekstra van Financiën.
“We doen al heel veel”
,,Ik begrijp best dat u nog meer wilt”, aldus de minister, maar ,,we doen al heel veel”. Nu de economie bloeit, wil hij ook de schuldenlast terugbrengen. ,,We weten uit het verleden dat goed weer ook snel kan omslaan, en er zijn aanzienlijke risico’s. Denk aan de brexit.” Hoekstra wil ,,voorkomen dat we dan direct weer moeten bezuinigen” op klimaat en defensie en ,,al die onderwerpen die we belangrijk vinden”. En ,,let wel: we zijn echt nog niet op het punt waar we voor de crisis zaten”. Dat de uitgaven en de inkomsten van de schatkist afgelopen jaar zo zijn meegevallen, is overigens niet te danken aan het opzettelijk drukken van de verwachtingen, verzekert de minister. Die in het verleden toegepaste truc, ,,het zogenaamde behoedzaam ramen, dat doen wij niet. We ramen zo realistisch mogelijk.”
Ruim 23.000 euro per inwoner schuld
De overheidsschuld daalde, net als de laatste jaren, en kwam uit op 52,4 procent van het bbp. Dat is ruim 405 miljard euro, oftewel ruim 23.000 euro per inwoner.
De Europese normen zijn een maximaal tekort van 3 procent en een maximale schuld van 60 procent van het bbp. Vanaf 2013 zit Nederland onder de tekortnorm en vorig jaar werd voor het tweede jaar op rij een overschot in de boeken gezet.
Lees ook
Totale omvang van Nederlands schuldpapier: 1.850 miljard euro
Kredietwaardigheid Nederland blijft op toprating AAA