
EU-lidstaten mogen binnenkort overnames van bepaalde strategische ondernemingen door niet-EU-partijen aan voorwaarden verbinden of verbieden. Het gaat dan om ondernemingen die van vitaal belang zijn voor (onder meer) de infrastructuur, de technologie, de voorziening van bepaalde grondstoffen en water, voedselveiligheid en de informatievoorziening (waaronder de media) van een land.
Compromistekst voor een Europese verordening
De compromistekst voor een Europese verordening hierover is op 14 februari met 500 voorstemmen, 49 tegenstemmen en 56 onthoudingen door het Europees Parlement (EP) aangenomen. Een voorstel voor een verordening was in september 2017 door de Europese Commissie bij het EP en de Europese Raad ingediend.
Gescreend op gronden van nationale veiligheid en openbare orde
Op grond van de compromistekst mag een potentiële overname van bijvoorbeeld een Europese haven, energiebedrijf, een ruimtevaartbedrijf of een bedrijf werkzaam in de halfgeleiderindustrie door een niet-Europese partij worden gescreend op gronden van nationale veiligheid en openbare orde. EU-lidstaten mogen daarbij in het bijzonder de vraag betrekken of de desbetreffende bieder direct of indirect wordt gecontroleerd door de overheid en of er een ernstig risico bestaat dat de bieder zich bezighoudt met illegale of criminele activiteiten.
‘Screenende’ lidstaat moet de opinie en de commentaren in overweging nemen
Als een EU-lidstaat besluit tot screening van een overname, dan moeten ook de Europese Commissie en andere EU-lidstaten daarvan op de hoogte worden gebracht en in de gelegenheid worden gesteld een opinie respectievelijk commentaar te geven. De ‘screenende’ lidstaat moet de opinie en de commentaren in overweging nemen.
De Europese Commissie en de andere lidstaten kunnen echter niet eigenstandig een overname blokkeren. Het is de verwachting dat op 5 maart a.s. de Europese Raad formeel zal instemmen met de compromistekst van de verordening. De verordening zal dan in het najaar van 2020 in werking treden.
Lees ook:
Fusies en overnames: waarom ontbreken schaalvoordelen?
Dijsselbloem wil buitenlandse overnames stoppen: “We moeten onze strategische economische belangen beschermen”