
Europese beursgenoteerde ondernemingen moeten beter gaan rapporteren over de impact van klimaatverandering op hun verdienmodel en strategie en over de impact die zij zelf hebben op het klimaat. De in 2017 door de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) opgestelde aanbevelingen bieden hiervoor een goed raamwerk.
Bijlage bij de niet-bindende Europese richtsnoeren
Dit verslaggevingsraamwerk wordt als een bijlage bij de niet-bindende Europese richtsnoeren inzake niet-financiële verslaggeving opgenomen. Dit stelt de Europese Commissie voor in een op 20 februari gepubliceerd consultatiedocument. De Europese Commissie geeft hiermee in grote lijnen gehoor aan een in januari uitgebracht advies van de Technische Expertgroep Duurzame Financiering. Wel gebruikt de Europese Commissie in haar voorstel minder dwingende bewoordingen dan de expertgroep.
Borgen hoe klimaatgerelateerde risico’s en kansen worden besproken in het bestuur en in de RvC
Zo stelt de Europese Commissie voor dat alle Europese beursgenoteerde ondernemingen “zouden moeten overwegen” om in de verslaggeving aan te geven hoe wordt geborgd dat klimaatgerelateerde risico’s en kansen worden besproken in het bestuur en in de RvC en hoe klimaatverandering is opgenomen in hun risicomanagementsystemen. De expertgroep had op dit punt gepleit voor een verplichting. De Europese Commissie vindt wel dat ondernemingen prestatie-indicatoren ‘dienen’ te gebruiken om hun klimaatrapportages te ondersteunen, zoals de uitstoot van broeikasgassen.
Belanghebbenden kunnen tot 20 maart commentaar leveren op het consultatiedocument.
Lees ook
EU wil scherpere klimaatdoelstellingen 2030
Integrated reporting heeft nog een lange weg te gaan