
Tot het takenpakket van accountants hoort het beoordelen en controleren van informatie. De behoefte aan bredere informatie, zoals de omgang van bedrijven met duurzaamheid, vanuit investeerders en andere stakeholders neemt hand over hand toe. Daardoor breidt de rol van de accountant uit en neemt haar impact toe.
Afgelopen maand publiceerde PwC een onderzoek onder 800 Nederlandse organisaties en bedrijven over de toepassing van Sustainable Development Goals. Deze SDG’s zijn in 2015 vastgesteld door de Verenigde Naties, onder andere om bedrijven aan te sporen een bijdrage te leveren aan wereldwijde ecologische, sociale en economische uitdagingen. En dat heeft best effect. Van de onderzochte, Nederlandse, bedrijven heeft 88 procent in het afgelopen jaar een verwijzing naar de SDG’s opgenomen in zijn jaarverslag. Dit laat zien dat verslaggeving, het werkterrein van accountants, over meer gaat dan alleen financiële cijfers.
Hulp in van experts op gebied van niet-financiële verslaggeving

Steeds vaker schakelen ‘traditionele’ accountants bij de controle van jaarverslagen hulp in van experts op het gebied van niet-financiële verslaggeving, zoals duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Die experts zijn vaak zelf ook accountant. Vanuit de rol die accountants vertolken, vaak in gesprek met bestuurders en handelend vanuit het publieke belang, kunnen zij organisaties stimuleren om naar de langetermijnrisico’s en kansen te kijken. Deze raken vaak de thema’s van de SDG’s.
De kern van het accountantsvak
Sterker nog, de SDG’s raken de kern van het accountantsvak. Drie redenen waarom:
1. Inschatting van risico’s
Wanneer de accountant zijn of haar risico-assessment uitvoert, is het van belang om alle risico’s mee te nemen die een impact kunnen hebben op de financiële verslaggeving. Milieu- en sociale risico’s worden urgenter en staan steeds vaker op de boardroomagenda. Wij noemen deze factoren dan ook pre-financials omdat ze vroeger of later een financieel effect zullen hebben. De SDG’s helpen om deze risico’s te identificeren en te beperken.
2. Transparante en relevante informatie voor investeerders
Investeerders zijn een van de belangrijkste gebruikers van de accountantsverklaring. Grote internationale partijen zoals BlackRock, maar ook bijvoorbeeld Nederlandse pensioenfondsen vragen steeds vaker om meer en betere SDG-gerelateerde informatie. Dit omdat enerzijds duurzaamheid steeds meer in de aandacht staat van investeerders. Anderzijds blijkt uit onderzoeken dat bedrijven met een oog voor duurzaamheid en de SDG’s, ook betere financiële resultaten laten zien op lange termijn. Als gevolg daarvan vragen steeds meer bedrijven een verklaring over deze niet-financiële informatie.
3. Wet- en regelgeving
Overheden en andere regelgevende instanties stellen vaker en meer eisen omtrent het rapporteren van niet-financiële informatie. De EU-richtlijn voor het rapporteren over niet-financiële informatie vraagt grote bedrijven na te denken over de waarde die zij creëren voor de maatschappij en daarover te rapporteren. Deze richtlijn erkent het verband tussen financiële en niet-financiële informatie. Daarnaast hebben overheden steeds meer interesse in bedrijfsdata om op nationaal niveau vast te kunnen stellen of er op SDG-gebied voortgang wordt gemaakt. Het CBS onderzoekt de mogelijkheden hiervoor. Wij verwachten dat dit zal leiden tot meer nadruk op het meten, verzamelen en controleren van deze data. Daarbij is een belangrijke rol voor respectievelijk bedrijven en accountants weggelegd.
Hoe met SDG’s aan de slag?
Hoewel bedrijven met hun CFO voorop vaak nog worstelen hoe zij met de SDG’s aan de slag kunnen, helpen deze doelen om maatschappelijke impact inzichtelijk te maken en daar vervolgens over te rapporteren. Accountants hebben niet alleen de taak die informatie te controleren, maar kunnen vanuit hun positie ook bestuurders stimuleren om naar de langere termijn te kijken. Die synergie maakt onze maatschappij alleen maar duurzamer, eerlijker en beter.
Linda Midgley – SDG-specialist bij PwC
Marcus Looijenga – accountant duurzaamheid bij PwC
Lees ook
Duurzaamheid maakt opmars in beursgenoteerde jaarverslagen
Toekomstgerichte accountant zet in op ICT, duurzaamheid en soft controls