
De relatief strenge Nederlandse bonusregels voor bankiers hebben amper nadelige effecten. Dat zegt Herman Wijffels, voormalig topman van Rabobank in De Telegraaf.
De Nederlandse regels schrijven voor dat de bonus niet hoger mag zijn dan 20 procent van het vaste salaris. In de gehele Europese Unie is dit maximaal 100 procent van het vaste salaris. ING-topman Ralph Hamers stelde in zakenkrant Financial Times dat die bonusregels voor de Nederlandse bankensector een barrière vormen voor het aantrekken van financiële instellingen na de brexit. Wijffels stelt dat Nederland aan die vertrekkende ,,bonusjagers” weinig mist, omdat ze nauwelijks iets bijdragen aan de economie.
Geld maken het centrale doel
,,De vraag is of we die jongens uit de City wel in Amsterdam willen hebben. Dat is een industrie waarin geld maken met geld het centrale doel is”, aldus Wijffels. ,,Ik denk niet dat de Nederlandse economie daar veel aan heeft.”
Nederlandse bankiers hebben niet veel te klagen
Volgens Wijffels, van huis uit econoom, hebben Nederlandse bankiers ook niet veel te klagen over hun variabele beloningen. Die zijn volgens hem namelijk nog altijd hoog. ,,De talenten die we in Nederland hebben, mogen hun werk best doen voor salarissen van enkele tonnen. Daar hoeven ze echt geen miljoenen voor te krijgen.”
Hoekstra: sector moet meer doen om vertrouwen te herstellen
Ook minister Wopke Hoekstra van Financiën reageerde. Voor het benodigde herstel van het vertrouwen in banken helpt het niet als er ,,elke twee of drie weken” discussie is over bonussen en beloningen aan de top. ,,Ik vind in zijn algemeenheid dat de sector meer moet doen om het vertrouwen te herstellen”, zegt Hoekstra. Maar op de uitspraken van Hamers in FT wil hij niet inhoudelijk ingaan. ,,Het elke keer weer hebben van deze discussie bevordert de rust en het vertrouwen niet, dus ik wil daar niet aan meedoen.”
Lees ook
Strengere bonusregels vormen barrière voor aantrekken financials
Herman Wijffels spreekt CFO’s aan: We zijn aan het potverteren