
Een economische groei van 1 tot 1,5 procent. Dat wordt volgens directeur Laura van Geest (foto) van het Centraal Planbureau (CPB) het ,,nieuwe normaal” voor het vergrijzende Nederland. Dat zegt ze in een interview met De Telegraaf.
Nederlanders moeten een minder roze bril op gaat zetten wat betreft de economische groei. De afgelopen jaren zijn we gewend geraakt aan mooie cijfers. Groeicijfers die begonnen met een 2, een 3 of zelfs een 4 in de jaren negentig, konden in de boeken worden bijgeschreven. We begonnen het normaal te vinden en pasten er ook ons beleid en onze uitgaven op aan. Want als het even tegenzat, wisten we: die rode cijfers worden vanzelf toch weer dikke plussen.
De vette jaren worden minder riant
Maar die vette jaren, die worden dus minder riant, aldus Van Geest in de krant. Een belangrijke oorzaak daarvan is de vergrijzing. Nederlanders worden steeds ouder en er komen relatief minder jonge mensen bij op de arbeidsmarkt. Voorheen groeide onze economie nog, doordat er elk jaar meer mensen waren die aan de slag konden gaan. Hoe meer mensen er werken, hoe meer zij samen kunnen produceren. Maar die groei van het aantal mensen op de arbeidsmarkt ziet Van Geest afvlakken.
Lees ook
Welke invloed hebben technologische ontwikkelingen op de economie? 4 scenario’s
Bank en overheid te veel verweven, raming economie op 1,5 procent