
Staatssecretaris Snel van Financiën heeft een concept-beleidsbesluit gepubliceerd waarin hij nieuw beleid schetst voor rulings met een internationaal karakter (Advance Pricing Agreements (APA) en Advance Tax Rulings (ATR)). Dit ter voorbereiding op de plenaire behandeling. Deze zou eigenlijk plaatsvinden op 24 april, maar is verzet naar een nog onbekende datum na 13 mei.
De Staatssecretaris stelt dat de maatregelen zorgen voor “een meer transparante rulingpraktijk” en zegt daarnaast dat “de kwaliteit van de rulingpraktijk voor bedrijven met reële activiteiten verder geborgd” wordt. Vooralsnog ziet het er naar uit dat het beleid in zal gaan per 1 juli 2019.
Nieuwe elementen rulingpraktijk
Er zijn een aantal nieuwe elementen toegevoegd. De rest van het besluit geeft een weergave van de rulingpraktijk zoals we die al kennen.
- Er komt een nieuw College binnen de Belastingdienst dat de rulings centraal gaat afgeven. Alsmede geeft het besluit weer welk orgaan van de Belastingdienst bevoegd is in welke gevallen.
- In bepaalde situaties wordt géén vooroverleg meer gevoerd, namelijk wanneer: er geen sprake is van voldoende relevante economische nexus, het besparen van Nederlandse of buitenlandse belasting de enige of doorslaggevende reden is voor de rechtshandeling, of een transactie plaatsvindt met een land dat is opgenomen in de Nederlandse lijst voor laagbelastende landen.
- Rulings worden in samengevatte en geanonimiseerde vorm gepubliceerd. Situaties waarin wel vooroverleg is gevoerd, maar waarbij de ruling niet tot stand is gekomen, worden eveneens in samengevatte vorm gepubliceerd, inclusief toelichting waarom de ruling niet tot stand is gekomen.
- Belastingdienst spant zich in beginsel in om APA’s bilateraal af te sluiten, mits met het andere land een belastingverdrag is gesloten en dat land bereid is om hieraan mee te werken.
Wat betekent dit voor u?
Wanneer u na 30 juni 2019 een vaststellingsovereenkomst wilt sluiten met de Belastingdienst, dan moet u er rekening mee houden dat deze anoniem en in samengevatte vorm zal worden gepubliceerd, ook wanneer de overeenkomst uiteindelijk niet tot stand komt. De Staatssecretaris heeft enkele proefsamenvattingen bijgevoegd. De samenvattingen zullen zodanig worden geanonimiseerd dat deze niet zijn te herleiden naar individuele belastingplichtigen. Het is overigens nog niet duidelijk waar de samenvattingen gepubliceerd gaan worden.
Geen vooroverleg
Ook gaat het besluit in op de gevallen waarin de Belastingdienst geen vooroverleg zal voeren en derhalve geen ruling tot stand zal komen. Kort samengevat is dit het geval indien:
- geen sprake is van economische nexus
- het besparen van Nederlandse of buitenlandse belasting de enige of doorslaggevende reden is voor de rechtshandeling
- of een transactie plaatsvindt met een land dat is opgenomen in de Nederlandse lijst voor laagbelastende landen
Lees ook:
Strengere eisen rondom afgifte rulings
Belastingadviseurs: rulingpraktijk functioneert naar behoren