
De Europese Commissie heeft AB InBev een boete op van 200 miljoen euro opgelegd. De bierbrouwer zou goedkopere invoer van Jupiler bier uit Nederland naar België hebben belemmerd en zo misbruik hebben gemaakt van zijn machtspositie op de Belgische biermarkt.
Tegen lagere prijzen
Jupiler maakt voor ongeveer 40% deel uit van de Belgische biermarkt als het gaat om omzetvolume. In Nederland verkoopt AB InBev Jupiler aan de detailhandel en de groothandel tegen lagere prijzen dan in België, door de sterkere concurrentie.
Antitrustonderzoek
In juni 2016 had de Commissie een antitrustonderzoek geopend om na te gaan of AB InBev invoer van zijn bier uit buurlanden belemmerde. Dit zou namelijk in strijd zijn met de EU‑mededingingsregels. In november 2017 heeft de Commissie de onderneming een zogenaamde mededeling van punten van bezwaar gezonden.
Belgische consument moet meer betalen voor zijn bier
Margrethe Vestager, commissaris voor mededingingsbeleid: “De Belgische consument moest meer betalen voor Jupiler omdat AB InBev een bewuste strategie hanteerde om verkoop tussen Nederland en België te beperken. Het is verboden voor ondernemingen met een dominante marktpositie om de interne markt op te splitsen om zo hoge prijzen te handhaven. Daarom hebben we AB InBev een boete van € 200 miljoen opgelegd voor het overtreden van onze antitrustregels.”
Grote barrières voor markttoegang en expansie
De commissie baseerde haar conclusie onder meer op het blijvend hoge marktaandeel van de onderneming. Daarnaast op de mogelijkheden van de onderneming om prijzen onafhankelijk van andere bierbrouwerijen te verhogen. Verder concludeerde de commissie dat er grote barrières voor markttoegang en voor expansie zijn en dat detailhandelaren als afnemers maar beperkt tegenwicht kunnen bieden omdat bepaalde biermerken van AB InBev “essentieel” zijn.
Franse informatie werd van het etiket gehaald
Een dominante marktpositie is op zich niet verboden volgens de EU-mededingingsregels. Ondernemingen met een machtspositie mogen hun macht echter niet misbruiken door de concurrentie te beperken. AB Inbev deed dat wel door de invoer van Jupiler bier uit Nederland te beperken zodat de prijzen in België hoog konden blijven. De bierbrouwer ging als volgt te werk:
- AB InBev veranderde de verpakking van een deel van zijn Jupiler bieren die aan Nederland werden geleverd, zodat deze moeilijker in België te verkopen waren. De Franse informatie werd bijvoorbeeld van het etiket gehaald. Ook veranderde het bedrijf het design en de grootte van de blikken bier.
- AB InBev beperkte het volume Jupiler bier dat aan een groothandelaar in Nederland werd geleverd. Zo wilde het de invoer van deze producten in België beperken.
- Een aantal producten van AB InBev zijn erg belangrijk voor de detailhandel in België, omdat klanten verwachten die op de winkelschappen te vinden. AB InBev weigerde deze producten aan een detailhandelaar te verkopen tenzij deze ermee instemde om zijn invoer van goedkoper Jupilerbier vanuit Nederland naar België te beperken.
- AB InBev wilde een detailhandelaar in Nederland alleen klantenpromoties geven indien die detailhandelaar zijn klanten in België niet dezelfde promoties gaf.
Consumenten werd voordelen Europese interne markt ontzegd
De Commissie concludeerde op grond hiervan dat AB InBev van 9 februari 2009 tot en met 31 oktober 2016 het bedrijf de Europese consumenten een van de grote voordelen van de Europese interne markt ontzegde. Namelijk, kunnen beschikken over een ruimer aanbod en bij het inkopen een betere deal krijgen.
AB Inbev stelde zelf een corrigerende maatregel voor
AB InBev heeft inmiddels wel goed meegewerkt aan het onderzoek van de Commissie. De bierbrouwer heeft de inbreuk op de EU‑mededingingsregels toegegeven en heeft zelf een voorstel voor een corrigerende maatregel gedaan. Deze houdt in dat het bedrijf zelf verplichte voedselinformatie in zowel het Nederlands als het Frans op de verpakking zet voor de komende vijf jaar. Door deze opstelling heeft de Commissie een boetekorting voorgesteld van 15%. Meer informatie over dit soort medewerking is te vinden op de website van DG Concurrentie.
Lees ook:
KPN vangt bot in strijd tegen fusie Vodafone en Ziggo
Allen & Overy: minder boetes voor kartelvorming in 2018