
Tienduizenden organisaties zijn verplicht de overheid te informeren over genomen maatregelen om energie te besparen. Dit heeft als doel om de overheid beter in staat te stellen om te controleren op de energiebesparingsplicht. Die bespaarplicht bestaat al sinds 1993, maar werd nog maar zelden daadwerkelijk nageleefd. Na 1 juli 2019 gaan de overheden handhaven op grond van de aangeleverde rapportages. En dus moet de CFO, die energie in de portefeuille heeft, aan de bak.
De informatieplicht geldt voor bedrijven of instellingen die jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas verbruiken. Voor 1 juli 2019 moeten deze bedrijven en instellingen aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) rapporteren welke energiebesparende maatregelen genomen worden. Maatregelen die binnen 5 jaar kunnen worden terugverdiend zijn verplicht.
Rapporteren over de genomen maatregelen
Informatieplichtige bedrijven en instellingen moeten vanaf 1 maart 2019 via het e-Loket van RVO.nl rapporteren over genomen maatregelen. Meer informatie is te vinden op RVO.nl en op deze website over de energiebesparingsplicht. Het rapport moet iedere 4 jaar geactualiseerd worden. Op basis van het via RVO ingevulde rapport kunnen milieudiensten efficiënter én effectiever adviseren en handhaven.

Erkende maatregelen
Erkende energie bespaarmaatregelen voor de informatieplicht zijn per bedrijfstak vastgelegd. Bedrijven die deze maatregelen hebben genomen voldoen aan de besparingsplicht. Soms is een bedrijfsspecifieke aanpak noodzakelijk. Bij unieke bedrijfsprocessen wordt bijvoorbeeld een aanvullend besparingsonderzoek gedaan. Bedrijven met vragen over de erkende maatregelen worden aanbevolen contact op te nemen met de betreffende milieudienst.
Handhaving
Vanaf 1 juli 2019 gaan de milieu- of omgevingsdiensten controleren op grond van de bij RVO ingediende rapportage of voldaan wordt aan de energiebesparingsplicht. Indien aan deze plicht niet is voldaan gaan de diensten handhaven. Daarnaast zullen diensten onderzoek doen naar bedrijven die geen rapportage hebben ingediend, en die wel informatieplichtig zijn.
Ondersteuning met boek
Het boek ‘CO2-neutraal ondernemen- Zo doe je dat’ laat op heldere wijze zien hoe een bedrijf of instelling kan besparen op energie (en daarmee dus ook direct op eigen CO2-uitstoot). Veel van de genoemde bespaartips in het boek komen overeen met de verplichte maatregelen van de overheid.
Download een preview van het boek.
Lees ook
Welke rol gaan energieleveranciers spelen?
Stan Peeters, CFO Faber Halbertsma Groep: “CFO’s moeten zich overal mee bemoeien”