
Maartje Bouvy verliet het CFO-schap van het sexy merk Rituals om financieel directeur te worden van het meer achter de schermen opererende familiebedrijf Facilicom Group. “Ik kan hier impact maken.”
Een sexy merk. Tja, wat is dat, vraagt Bouvy zich af. “Ik word daar niet door gedreven. Belangrijk vind ik de inhoudelijke klus die voor me ligt. Deugt een bedrijf? Kan ik er het verschil maken?” Mede onder leiding van Bouvy ging Rituals van een start-up naar een scale-up. “Ik heb alle systemen en het team veranderd. We werkten met Exact, maar gingen naar een ander ERP-systeem. We zorgden ervoor dat de winkels en ons online kanaal via eenzelfde betaalplatform Adyen gingen. Zo konden we makkelijker data vergelijken. In één stroom. We waren daarmee de eerste internationale retailer die zowel offline als online aankopen via Adyen lieten lopen. We deden een acquisitie in Portugal. De joint venture in Brazilië hebben we afgeblazen.. Kortom, het was er nooit saai.” Vanwaar dan toch de overstap? “Rond de Kerst zei mijn man tegen me: ‘Je bent niet meer zo scherp’. Ik had drie jaar in de hectiek gezeten. Ik vind dat heerlijk. Lekker sjouwen. Maar nu werd het voor mij meer beheren en minder bouwen.”

Meteen de diepte in
Vrijwel tegelijkertijd werd ze gebeld door executive search-bureau Spencer Stuart. “Of Facilicom niet wat voor me was. Ik ging het gesprek aan met CEO Geert van de Laar, die meteen met me de diepte in ging. Over hoe hij tegen de organisatie van finance en ICT aankeek. Dat vond ik mooi om te zien. Daarna ging ik het gesprek aan met twee andere leden van het algemeen bestuur van Facilicom, Ook zij deelden transparant hun visie. Waarna ik op basis van gevoel en verstand voor de mensen hier heb gekozen.” Ze maakt een vergelijking. “Als de winkels van Rituals een dag dicht zijn, is dat vervelend, maar niet meer dan dat. Maar de BV Nederland kan geen dag zonder onze dienstverlening. Dan wordt er niet schoongemaakt en beveiligd, krijgen mensen niet te eten van onze cateringpartner Albron en leveren we geen zorg en welzijn. Kortom, de maatschappelijke impact is hier veel groter.”
U heeft Rituals wel eens vergeleken met een 18-jarige. Waarom?
“Jong, hip. Alles kan er. Maar overziet tegelijkertijd ook nog niet alles. Zo’n scale up trekt veel jonge mensen aan. Zij komen af op de energie die er loskomt. Facilicom is wat verder in haar levensfase. Ik probeer dat enthousiasme en de scherpte hier ook mee te brengen. Of ik daar een voorbeeld van heb? In finance had ik bij Rituals een slanker team dat rapporteerde aan mij. Hier is er het divisiemodel en zit er in de divisie veel data op detailniveau. Maar we hebben, vind ik, de daadwerkelijke data-analyse nog onvoldoende op orde. Daar ben ik nog niet tevreden over. We kunnen veel meer met die gegevens.”
De digitalisering van de finance functie gaat minder snel dan dat we met zijn allen denken. Alhoewel ik onder de indruk was van een demo van Deloitte voor KPN.”
Wat zoal?
“In mijn kennismakingsweken liep ik stage bij een winkelcentrum waarvoor we de beveiliging en de schoonmaak doen. Dat centrum gaan ze enorm uitbreiden. Onze opdrachtgever wilde evenwel dat we het centrum met hetzelfde aantal mensen beveiligen . Dan moeten wij eigenlijk in staat zijn om op basis van big data te laten zien dat het risico dat zo’n klant wil accepteren, het risk appetite, hoger wordt. Dat is een optelsom van het aantal vierkante meter dat erbij komt, het aantal inbraken in soortgelijke winkelcentra, het aantal beveiligers, het niveau van hostmanship dat je wenst en het aantal camera’s. Dan kan de klant op basis van die gegevens het risico inschatten dat hij wil nemen. Met de data maken we dan een integraal veiligheidsbeeld, op basis waarvan we contracten afsluiten. Daarin nemen we naast de echte veiligheid ook het veiligheidsgevoel van bezoekers mee.”
Daarmee wilt u onder de prijsdruk van de facilitaire markt uitkomen?
“Het is inderdaad een markt met lage marges, waar we dus nadrukkelijk onze toegevoegde waarde keer op keer moeten laten zien. Ik merk dat de prijsspiraal naar beneden tegenwoordig in de facilitaire markt minder nadrukkelijk aanwezig is. Klanten willen die gastvrijheid van een schoonmaker, cateraar of beveiliger. Ze willen sensoring in gebouwen om te zien hoeveel mensen er op kantoor zijn. Zodat je daar de levering van broodjes en schoonmaak, de energievoorziening en de beveiliging op kunt inrichten.”

Over digitalisering gesproken: hoe ziet u de digitale toekomst van finance?
“De digitalisering van de finance functie gaat minder snel dan dat we met zijn allen denken. Alhoewel ik onder de indruk was van een demo van Deloitte voor KPN. Daar kon je aan het systeem vragen wat de growth margin, de net promotor score en de trend daarin was. Het systeem gaf antwoord. Dat was fantastisch. Maar dat schuift niet meteen de realiteit van de finance afdeling van vandaag in. Ik denk wel dat we ons als financials klaar moeten maken. Welke toevoegde waarde moeten we leveren? Die zit volgens mij niet in de feitelijke weergave van de cijfers, want dat nemen systemen van ons over. Bij Unilever zeiden ze: don’t insult my intelligence by stating what I can already see. Oftewel: We willen inzichten krijgen op basis van je analytische vaardigheden. Dat is meteen ook de toekomst van financials.”
Wat moet er bij Facilicom gebeuren om zo ver te komen?
“Er is heel veel data beschikbaar van objecten waar we onze diensten verlenen. Maar die data interpreteren is bij ons nog best bewerkelijk. Dit is een bedrijf van doeners. Altijd bezig met de business. IT werd in het verlengde daarvan gezien als een kostenpost. We moeten dat anders gaan doen. We zijn nu bezig met een benchmark. Wat zijn de kosten die je aan ICT zou moeten spenderen? Hoeveel moeten we investeren om voorop te lopen in de onze branche? We starten met business intelligence-tools, zoals Power BI. Ik heb gezien hoe BI werkt en wat er mogelijk is. BI levert je bijvoorbeeld inzicht op in waar je meeste klanten zijn gevestigd, wat ze uitgeven, maar ook wat het ziekteverzuim is en wat afwijkt van een norm. Dat zijn allemaal dwarsdoorsnedes om betere beslissingen te kunnen maken.”
In hoeverre moeten financials ICT-kennis hebben wat jou betreft?
“Het is een bedreiging als je als financial je niet in technologie wilt verdiepen. ICT is zo verweven met ons werk, er is geen ontkomen aan. Vanochtend had ik nog een bespreking over de IT Audit. De AO/IC moet je wel automatiseren. Als je dan niet kunt controleren of het systeem op een juiste manier jouw cijfers bevat, dan houdt het op.”
Maartje Bouvy (47) studeerde Business aan de Nyenrode University en vervolgens Economie en Rechten aan de Vrije Universiteit. Tevens rondde zij de studie Executive Master Finance & Control succesvol af aan de Erasmus Universiteit. Zij startte haar loopbaan bij Unilever, waar zij verschillende financiële functies bekleedde. Daarna was zij als CFO werkzaam bij Royal Haskoning, bij NetCo (onderdeel van KPN) en de laatste vier jaar bij Rituals Cosmetics Enterprise.
Heeft u voorbeelden?
“Bij Axxicom vervoeren we op de luchthavens van Brussel en Amsterdam mensen met een beperkte mobiliteit. Daar zijn we bezig een algoritme te maken voor onze planning. Zodat we onze medewerkers nauwkeuriger kunnen inzetten als we passagiers moeten vervoeren. Dan hoef je als financial niet dat algoritme te programmeren, maar je moet wel weten hoe je de programmeur moet bevragen en aansturen. Een ander voorbeeld is het signaleren van rode vlaggen in je ERP-systeem. Als een tussenrekening elke dag één of twee cent oploopt, hoe kan dat dan? Je kunt zeggen dat dat nauwelijks materieel is, maar je moet als financial willen weten wat de reden is.”
Tot slot: het aantal topvrouwen stijgt maar mondjesmaat. Hoe kijkt u daar tegenaan?
“Bij Facilicom is 67 procent van de executives vrouw. Wij zitten aan de goede kant. Ik ben ook blij dat er in Nederland, ook al is het mondjesmaat, beweging is. We hebben wel meer rolmodellen nodig die laten zien dat het kan. We moeten ook de afstand naar de top niet groter maken dan deze is. Aan de top heb je namelijk veel meer faciliteiten tot je beschikking om het drukke gezinsleven met het werkende bestaan te verenigen. Ik heb een man en vier kinderen. En gelukkig kan dat in combinatie met mijn baan als CFO bij een mooi en groot bedrijf.”
Lees ook
CFO moet boven zijn technische vakgebied uitstijgen
Stan Peeters, CFO Faber Halbertsma Groep: “CFO’s moeten zich overal mee bemoeien”