
Meer dan de helft van de internationale bedrijven is niet in staat om mondiaal te rapporteren over al hun payrollactiviteiten. Dit blijkt uit een steekproef van de Global Payroll Alliance, in samenwerking met HR- en Payroll dienstverlener SD Worx.
Door gebrek aan inzicht in payrollactiviteiten kost het verkrijgen van rapportages veel moeite en tijd. Daardoor kan er onvoldoende gestuurd worden op compliance, zoals bijvoorbeeld het nakomen van regels en afspraken rond de loonkloof tussen mannen en vrouwen.
Gebrek aan eenduidige rapportering
Het gebrek aan eenduidige rapportering brengt de vraag naar voren hoe er kan worden gezorgd voor consistente beleidslijnen en processen. Naast het verkrijgen van de juiste kennis over de lokale wet- en regelgeving is dat de grootste uitdaging voor ondernemingen met payrollactiviteiten in meerdere landen.
“De druk op de payrollafdelingen wordt elk jaar groter”, zegt Jean-Luc Barbier, vicevoorzitter SD Worx. “Veranderingen in wet- en regelgeving zullen blijven zorgen voor extra werklast en de bedrijven hebben systemen nodig om dit correct en effectief te beheren. Het wordt steeds duidelijker dat payrolldata een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de bedrijfsprestaties, en hierbij is een consistente rapportering cruciaal.”
Nog heel veel handmatig
Veel bedrijven pakken de problemen aan door hun payroll steeds verder te automatiseren. Maar ondanks de voordelen die deze digitalisering met zich meebrengt op het gebied van efficiëntie, snelheid en nauwkeurigheid, zijn er toch nog heel wat bedrijven (12%) die hun payrollprocessen enkel handmatig beheren. Zij maken geen gebruik van slimme technologie voor de verwerking van de payrollprocessen. De meeste bedrijven (72%) combineren geautomatiseerd en handmatig beheer van de payrollprocessen, terwijl 13% voor een volledige onlineaanpak gaat.
Nog twijfel over RPA
Wat bij het digitaliseringsproces steeds belangrijker wordt, is robotgestuurde procesautomatisering (RPA). Het automatiseren van repetitieve handmatige taken levert behoorlijke tijdwinst op, die bedrijven kunnen besteden aan werk met meer toegevoegde waarde, zoals het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Overigens twijfelt 38% van de ondervraagden of hun bedrijf wel baat zou hebben bij de invoering van deze technologie in hun payrollbeheer. Bij de 44% organisaties die wel heil zien in RPA voor hun payrollbeheer, is de hogere kwaliteit die RPA kan bieden doorslaggevend.
Lees ook:
De toekomst van de finance functie ligt in RPA, blockchain en kunstmatige intelligentie
Is een belasting op robots wel een goed idee?