
Het is inmiddels een vrij beruchte open deur, aangewakkerd door menig softwareleverancier. Digitalisering slaat zo hard toe dat financials moeten vrezen voor hun baan. Natuurlijk, er kan al veel. Met blockchain, kunstmatige intelligentie, RPA en big data. Maar de kern is dat veel CFO’s nog helemaal niet zo ver zijn met hun finance functie. Maartje Bouvy, CFO van facilitair dienstverlener Facilicom, bracht realiteit in de discussie. De digitalisering van finance gaat minder snel dan dat we denken. Die eerdergenoemde bijna hypeachtige termen, schuiven niet één, twee, drie de realiteit van de finance functie van vandaag in. En zeker niet allemaal tegelijk. Maar goed, dat ontslaat financials niet van de plicht na te denken over hun toekomst.
Zelf ook gearchiveerd
Want, ook al gaat het niet zo snel, die toekomst zou best eens niet meer kunnen liggen in het verzamelen van gegevens. Wie werkt aan de competenties om impact te kunnen maken in managementteams, zonder de basis van finance te verwaarlozen, is spekkoper. Slaagt diegene erin om impact te maken op businessresultaten, dan zou hij zomaar eens CFO kunnen worden. Inzichten creëren in de business is daarbij één, die inzichten binnen een boardroom of een managementteam goed voor het voetlicht krijgen is twee. Om die inzichten te verkrijgen, is het aan elkaar knopen van meerdere datapunten in een overzicht, welhaast een must. Tegenwoordig zien we de key performance indicatoren die daaruit volgen op narrow casting-schermen in de hal bij KLM of KPN. De financial die nog aankomt met vuistdikke rapporten mag zelf ook worden gearchiveerd.
De data nog niet op orde
Nu klinkt het simpel: wie digitaliseert, heeft de toekomst. Maar er gaat een wereld aan het begrijpen van data en het verzamelen van datapunten vooraf. Zelfs accountants zijn allemaal nog lang niet zo ver dat ze bij het controlewerk al business intelligence gebruiken op alle data van de te controleren onderneming. Simpelweg omdat in menig bedrijf, vooral die uit de oude economie, de data nog niet zo gestructureerd tot ons komt. Wie de data niet op orde heeft, weet ook niet of hij appels met appels vergelijkt. Maar wie de data wel op orde heeft, heeft een schier oneindige bron van dwarsdoorsneden tot zijn beschikking. Dat levert bijvoorbeeld inzicht op in waar de meeste klanten zijn gevestigd, wat ze uitgeven, maar ook wat het ziekteverzuim is en wat afwijkt van een norm.
Analytische vaardigheden
Bij dergelijke datastromen gaat het er voor de CFO en zijn financials niet om te vertellen wat die dwarsdoorsneden zijn. Want – zoals Bouvy het zegt – don’t insult my intelligence by stating what I can already see. Maar waar gaat het dan wel om in die toekomst? Om op basis van analytische vaardigheden mee te sturen. Als onderdeel van de board of het managementteam. Meesturen vertaal ik in verantwoordelijkheid nemen. Voor de controller alsof hij deel uitmaakt van het managementteam. Voor de CFO betekent dat samen met de CEO aan het roer staan.
Ronald Bruins, hoofdredacteur Executive Finance (ronaldbruins@vakmedianet.nl)
Lees ook
De toekomst van de finance functie ligt in RPA, blockchain en kunstmatige intelligentie
CFO Marcel Smits van Cargill: Kunstmatige intelligentie versnelt onze groei