
Het Amsterdamse Cobase krijgt als tweede Nederlandse Fintech een PSD2-vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB). Cobase richt zich op de zakelijke markt met een multibankingplatform.
Hiermee krijgen ondernemingen met een omzet van 100 miljoen of meer toegang tot alle bankrekeningen bij verschillende financiële instellingen waar zij een relatie mee hebben.
PSD2 maakt toegang efficiënter
‘Onze doelgroep heeft veel bankrekeningen bij meerdere verschillende banken. Met Cobase kan de zakelijke klant via een portaal al die bankrekeningen beheren. Ook het ERP-systeem van de klant hoeft niet meer met elke bank afzonderlijk geïntegreerd te worden, maar alleen met Cobase. PSD2 moet het voor ons efficiënter maken om toegang te krijgen tot de bankrekeningen van onze klanten,’ aldus Jorge Schafraad CEO en oprichter van Cobase.
Open banking en PSD2
Met Open Banking geven banken via een API toegang tot bankrekeningen aan Third Party Providers. Dat zijn vaak leveranciers van betaaldiensten of financiële software. Dat gebeurt met toestemming van de eigenaar van de rekening. De rekening kan direct worden aangestuurd buiten traditionele bankportaal om. Zo kunnen nieuwe producten en diensten ontwikkeld worden door derde partijen die zelf geen bank zijn, maar die bijvoorbeeld een betaaldienst of een softwarepakket bieden.
Om innovaties op dit gebied te ondersteunen, is in de EU de PSD2-wetgeving geïntroduceerd. Vanaf september moeten banken in de EU verplicht toegang verlenen tot rekeningen aan Third Party providers met een PSd2-vergunning mits de rekeninghouder daar toestemming voor geeft. Zo’n vergunning moet in Nederland bij de DNB worden aangevraagd en alleen partijen die aan strenge eisen voldoen, komen ervoor in aanmerking.
PSD2-vergunning wordt door banken als een voorwaarde gezien
Jack Gielen, COO van Cobase: ‘Cobase legt ook zonder PSD2 al technische verbindingen met banken of gebruikt bestaande netwerken zoals SWIFT. Met PSD2 moet dit allemaal een stuk makkelijker worden, in elk geval in de EU. De API’s die banken op dit moment bieden, zijn nog vooral op de consumentenmarkt gericht. Binnenkort zijn deze ook interessant voor de zakelijke markt omdat ze steeds verder doorontwikkeld worden door banken. Daarnaast zien steeds meer banken de PSD2-vergunning ook als voorwaarde om met hen te mogen integreren op traditionele manieren. Onze institutionele klanten vragen ernaar, dus we zijn blij dat we deze stap kunnen maken.
Lees ook:
Wat de CFO beslist moet weten over PSD2 (finance krijgt marketinginfo in handen)
DNB wil betaalrichtlijn PSD2 bekender maken