
Raj Rajaratnam en Rajat Gupta waren in hun gloriejaren niets minder dan Aziatische royalty. De in Sri Lanka geboren Rajaratnam had een zeer succesvolle hedgefund genaamd de Galleon Group en was daarmee de rijkste in Sri Lanka geboren persoon ter wereld en Gupta – executive bij McKinsey en Partners – ging de boeken in als de eerste in India geboren topman van een multinational van deze omvang. Kortom, Raj en Rajat zaten er warmpjes bij. En toch ging het mis.
Waslijst aan aanklachten
Het is oktober 2009 als het ministerie van Justitie in de VS het New Yorkse kantoor van Raj Rajaratnam binnenvalt met een waslijst aan aanklachten, waaronder beleggingsfraude en samenzwering. Maar de opvallendste aanklacht is die van handelen met voorkennis. Een vrij zeldzame aanklacht, omdat het vaak moeilijk te bewijzen is. Maar met behulp van onder meer telefoontaps lukt het Justitie om een zaak tegen de oprichter en baas van de Galleon Group te bouwen. Het netwerk van Rajaratnam reikt tot aan de hoogste toppen, zo blijkt als de details van het onderzoek naar buiten komen. In de Rolodex van Raj vonden de onderzoekers de namen van topmannen van bedrijven zoals Intel, IBM, Goldman Sachs en McKinsey. Het netwerk bleek een bron van gouden tips en exclusieve informatie waarmee de hedgefund van Rajaratnam een zeer lucratieve voorsprong op Wall Street had.
Met een van de topmannen ging de relatie verder dan enkel een goed gesprek op z’n tijd. Bij McKinsey vond Raj iemand aan de top waar hij een klik mee had. Iemand met een vergelijkbare achtergrond. McKinsey-topman Rajat Gupta behoorde namelijk ook tot de generatie Zuid Aziatische immigranten die na de onafhankelijkheid van Groot Britannië en de versoepeling van de Amerikaanse immigratiewet in 1965 naar de VS kwamen. Beiden genoten een goede opleiding in het westen en beiden bereikten de top van de zakelijke- en sociale ladder. Ze werden gezien als lichtende voorbeelden van succesvolle immigranten die de Amerikaanse droom hadden waargemaakt.

Een paar minuten beurshandel
Dat de twee elkaar dus op verschillende niveaus hadden gevonden, mag geen verrassing zijn. Maar hoe ver de relatie echt gaat blijkt uit het onderzoeksdossier van Justitie waaruit blijkt dat Gupta in 2008 tijdens een vergadering met de top van zakenbank Goldman Sachs krijgt te horen dat Warren Buffet de noodlijdende bank wil redden met een kapitaalinjectie van 5 miljard dollar. Slechts minuten na de vergadering belt Gupta met Rajaratnam om hem over het voornemen in te lichten. De Galleon Group gaat direct tot actie over en koopt voor 25 miljoen dollar aandelen van de bank. Uiteraard spoot de beurskoers van Goldman Sachs omhoog nadat de steun van Buffet naar buiten kwam. De winst: 900.000 dollar. Niet slecht voor een paar minuten beurshandel.
Slechts een maand later hangt Gupta weer aan de telefoon met Raj. Ditmaal om hem te vertellen dat Goldman Sachs met slechte cijfers naar buiten zal komen. Die informatie had hij exact 23 seconde voor zijn telefoontje met Raj tot zich genomen, zo blijkt uit het dossier van Justitie. En uiteraard dumpt de Galleon Group, die op zijn hoogtepunt in 2008 een waarde had van 7 miljard dollar, direct massa’s aandelen van de geteisterde bank.
Regelrechte goudmijn
De informatie was een regelrechte goudmijn voor Raj en zijn hedgefund. Volgens de officier van justitie zou hij een slordige 60 miljoen dollar hebben verdiend aan de voorkennis die hij had opgedaan uit zijn omvangrijke en machtige netwerk. Het is daarmee de grootste voorkennis zaak waar een hedgefund bij betrokken is in de geschiedenis van de VS. En alhoewel het om een hoop geld gaat, blijft de vraag waarom Raj zo veel risico nam. De Sri Lankaan kwam namelijk al niet om van de honger. Hij staat bekend om het geven van grote feesten. Maar ook voor zijn vrijgevigheid richting goede doelen. Zo gaf hij geld aan organisaties die mijnen opruimen in zijn geboorteland Sri Lanka, maar doneerde hij ook bijna twee ton in totaal aan de verkiezingscampagnes van onder meer Barack Obama en Hillary Clinton.
De bomen groeien tot aan de hemel voor Raj. Maar wat hij niet weet is dat de SEC en justitie achter de schermen bezig zijn met een grootschalige operatie die gericht is op het ontmaskeren van handel met voorkennis. En als de Wall Street Journal lucht krijgt van de Goldman Sachs transacties van Raj en er over publiceert, is het een kwestie van tijd voordat de onderzoekers hun vizier op de Galleon Group richten. Met behulp van telefoontaps en andere geavanceerde onderzoeksmethodes, bouwt justitie een vuistdik dossier op.
Veertien verschillende aanklachten
Uiteindelijk hoort Raj een kleine twee jaar na de inval van Justitie in zijn kantoor de rechter het vernietigende ‘guilty’ uitspreken voor niet minder dan veertien verschillende aanklachten. Voor de puissant rijke Sri Lankaan werd de komende elf jaar volpension geboekt in een Amerikaanse gevangenis. In hoger beroep werden het er uiteindelijk acht. Verder mocht hij een boete van in totaal 150 miljoen dollar ophoesten. Ook andere kopstukken moesten de gevangenis in. Robert Moffat (topman bij IBM), Anil Kumar (topman bij McKinsey) en Rajiv Goel (executive bij Intel) werden schuldig bevonden. Rajaratnam’s vriend Rajat Gupta moest twee jaar de cel in. En daarmee kwam er een abrupt en definitief einde aan een leven van exorbitante feesten, luxe jachten, snelle auto’s en vooral van heel veel dollars.
Lees ook:
History: Hoe een lucratief doodsfonds aan zijn pijnlijke einde kwam
History: Jongste miljardair moet bloeden voor miljardenfraude