
KPMG stelt dat het gebruik van algoritmes door bedrijven en organisaties om meer regulering vraagt. Algoritmes bepalen steeds meer ons leven. Ze bepalen hoeveel krediet we krijgen, stellen medische diagnoses en voorspellen criminaliteit.
Regulering noodzakelijk
Algoritmes bieden bedrijven en organisaties geweldige kansen maar ze roepen ook vragen op. Bijvoorbeeld naar hoe betrouwbaar de uitkomsten zijn. Of naar hoe ze precies werken, zijn ze zorgvuldig en effectief? Algoritmes zijn de basis van artificial intelligence en hoewel dit nog in de kinderschoenen staat zal dat het komende decennium enorm veranderen. Dat betekent dat de vraag naar regelgeving zal toenemen zodat algoritmes getoetst kunnen worden.
Vier geboden algoritmes
Om ervoor te zorgen dat de betrouwbaarheid van algoritmes gewaarborgd is, heeft KPMG onlangs vier geboden opgesteld. Daarnaast wordt samenwerking gezocht met andere partijen waaronder grote accountantskantoren en de overheid. De vier geboden zijn:
- Agility en robustness: het algoritme is agile, ofwel transparant en flexibel en robuust. Dat wil zeggen ook op de langere termijn betrouwbaar.
- Integrity: het algoritme doet wat het zou moeten doen. En minstens zo belangrijk: het doet niet wat het niet zou moeten doen
- Explainability: de ontwikkelaar van het algoritme kan de uitkomsten verantwoorden naar belanghebbenden, zoals klanten of toezichthouders
- Free from prejudice: het algoritme houdt zich aan de wet. De uitkomsten discrimineren niet, veroorzaken geen oneerlijke concurrentie en sluiten aan op de normen en waarden van de ontwikkelaar.
Nog geen regulering, al wel verantwoordelijkheid
Het feit dat er geen wetgeving of richtlijnen zijn voor AI, betekent niet dat organisaties niet verantwoordelijk zijn voor betrouwbare algoritmes, aldus KPMG. Neem de zelfrijdende auto. Wie is er verantwoordelijk in geval van een ongeluk? Is dat de inzittende, de autobouwer of de bouwer van het algoritme. In hoeverre zitten we als mens nog aan de knoppen? Om organisaties houvast te geven heeft KPMG ‘AI in control’ ontwikkeld.
Gebruik algoritmes door Amsterdam
KPMG werkt samen met de gemeente Amsterdam aan een methodiek die ervoor zorgt dat alle algoritmes betrouwbaar zijn vanaf de ontwikkeling. Er worden hier onder andere richtlijnen opgesteld voor het (ethisch) gebruik van data, het toepassen van specifieke technologie en het uitleggen en toepassen van algoritmes. Zie hier de casus alvast:
Lees ook:
Artificial intelligence als stille motor achter efficiënte bedrijfsprocessen
De toekomst van de finance functie ligt in RPA, blockchain en kunstmatige intelligentie