
De Europese Centrale Bank (ECB) houdt vast aan de lage rente en gaat mogelijk extra stimuleringsmaatregelen nemen als de economische verwachtingen niet verbeteren. Dat heeft ECB-president Mario Draghi gezegd op het jaarlijkse forum van de centrale bank in het Portugese Sintra. Donald Trump heeft laten weten de voorstellen van Draghi als oneerlijke concurrentie te zien.
ECB heeft nog voldoende bewegingsruimte
Draghi noemde renteverlagingen en ook opkoopprogramma’s als monetaire instrument van de ECB. De bank heeft volgens de Italiaanse centralebankpresident nog voldoende bewegingsruimte voor extra stimuleringsprogramma’s. Draghi stelt dat de economische risico’s aan de hoge kant blijven, met name voor de export en de industrie.
Lage rente blijft nog jaar op huidige niveau
Eerder deze maand kondigde de ECB nog aan de rente langer onveranderd te zullen laten. De rente blijft zeker tot en met de eerste helft van volgend jaar op het huidige, zeer lage niveau. Dat is een halfjaar langer dan eerder gemeld. Draghi sloot toen ook de mogelijkheid van renteverlagingen niet uit. De ECB wees op risico’s door de wereldwijde handelsspanningen, protectionistische maatregelen en zwakte in opkomende markten.
Uitdagingen voor prijsstabiliteit het hoofd bieden
Ook de inflatie in de eurozone blijft achter bij de doelstellingen van de ECB. ‘Als de crisis iets heeft aangetoond, is het dat we alle flexibiliteit binnen onze mogelijkheden zullen gebruiken om aan ons mandaat te voldoen. En dat we dit opnieuw zullen doen om uitdagingen voor de prijsstabiliteit het hoofd te bieden’, aldus Draghi.
Als banken geld in Frankfurt stallen, leggen ze daarop toe
Een renteverlaging is nu het voornaamste wapen in het arsenaal, volgens ingewijden bij de ECB. Momenteel staat de depositorente op min 0,4 procent. Als banken geld in Frankfurt stallen, leggen ze daar geld op toe. Door de rente verder te verlagen wordt het nog minder aantrekkelijk om geld bij de ECB weg te zetten. Economen denken dat de ECB zal overgaan tot een renteverlaging met 0,1 procentpunt.
De euro zwakte in waarde af na de toespraak van Draghi, terwijl de koersverliezen op de Europese aandelenmarkten werden omgebogen in plussen.
Donald Trump niet blij met Mario Draghi
De Amerikaanse president Donald Trump is niet blij met Mario Draghi. Met zijn opmerkingen heeft Draghi in de ogen van Trump de waarde van de euro gemanipuleerd.Na de woorden van Draghi daalde de waarde van de euro ten opzichte van de dollar. Trump wees er in een tweet op dat daarmee sprake is van oneerlijke concurrentie. De president stelt dat de ECB, maar ook China en andere economische machtsblokken al jaren de waarde van hun munten manipuleren en daar ook mee wegkomen. Trump bestempelt dat als oneerlijk.
Voorzitter FED Jerome Powell onder druk
Trump is overigens in eigen land ook al langer niet te spreken over het beleid van de Federal Reserve. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat Trump heeft onderzocht of hij de macht van voorzitter Jerome Powell van de koepel van centrale banken kon inperken.
De door Trump zelf aangestelde Powell kreeg al meermaals onverhulde kritiek van Trump, een ongewone stap door een zittende Amerikaanse president. Trump pleitte zelfs openlijk voor het ontslag van Powell. Rond de tijd van die uitspraken zou hij zich hebben verdiept in de mogelijkheden om Powell de voorzittershamer te ontnemen.
Het Witte Huis wilde niet officieel reageren op ‘iets wat maanden geleden speelde’. Volgens economisch adviseur Larry Kudlow is een stap als Powell terugzetten in functie momenteel niet aan de orde. De Fed laat weten dat een voorzitter wettelijk gezien alleen kan worden afgezet als daar zwaarwegende redenen voor zijn.
Lees ook:
ECB tornt niet aan monetair beleid (herfinancieringsruimte blijft op 0 procent)
Klaas Knot (DNB): ‘Gestimuleer ECB krijgt inflatie niet omhoog’